Salariul indecent de minim

Printre toate bramburelile din fiecare zi cu care ne cadorisesc guvernanţii noştri, preocupaţi ba de valiza lui Dragnea, ba de scrisoarea “puciştilor” pesedişti asezonată de excluderea din partid a unora dintre aceştia, a răzbătut cumva şi o măsură de un minim bun simţ.

Şi dacă există vreo măsură de bun simţ luată de actualii guvernanţi, aceea este creşterea salariului minim pe economie. Acum, după majorarea de la începutul anului, când salariul minim a crescut de la 1.450 lei la 1.900 lei, un angajat remunerat astfel ia “în mână”, după plata taxelor şi impozitelor, doar 1.162 lei. Dacă salariul minim va creşte din 1 decembrie la 2.080 lei, aşa cum a anunţat Ministrul Muncii Olguţa Vasilescu, un angajat cu salariul minim ar urma să primescă cam cu 100 lei mai mult, adică 1.262 lei, net. De ceva în plus ar urma să beneficieze cei cu studii superioare şi cei cu vechime de peste 15 ani, al căror salariu minim ar urma să crească la 2.350 lei.

Măsura în sine a fost contestată de patronate, inclusiv de cele de la IMM-uri. Să le luăm pe rând. Un oarecare deranj, dar unul micuţ de tot, ar putea resimţi IMM-urile, în special cele care funcţionează aproape de avarie, şi pentru care o majorare salarială de 100 lei ar putea reprezenta un oarecare impediment. Despre firmele mari, ca să nu mai vorbim despre multinaţionale, creşterea asta chiar nu cred că le afectează. Să presupunem că o firmă are 200 de angajaţi plăţiţi la minimul pe economie, aşa că, după majorare, fondul alocat salariilor ar urma să crească cu 20.000 lei, adică cu circa 4.340 euro. Este chiar ridicol să credem că cifra lor de afaceri ar fi semnificativ afectată de banii ăştia.

Până la urmă, această creştere salarială nu face altceva decât să mai atenueze din efectele inflaţiei din acest an, dar, din păcate, nu va ridica nivelul de trai a aproape jumătate dintre salariaţii români care continuă să fie remuneraţi la minimul pe economie. Datele de la Inspecţia Muncii arată că 47% din contractele individuale de muncă sunt pe salariu minim, iar cele pentru salarii mai mici de 2.500 de lei au o proporţie de 65%. De asemenea, un studiu recent efectuat de Fundaţia Friedrich Ebert România, împreună cu Syndex România şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, arată că valoarea coşului minim de consum al unui trai decent pentru o persoană este de 2.552 de lei pe lună, iar pentru o familie formată din doi adulţi şi doi copii valoarea coşului urcă la 6.762 de lei. Reamintim că acest concept de coş minim de consum a fost introdus în legislaţia din România prin Ordonanţa de urgenţă nr. 217/2000, pentru a servi drept “element esenţial de fundamentare a salariului de bază minim pe economie, a politicii salariale şi a altor politici în domeniul social”.

După cum se poate constata, coşului minim de consum pentru un trai decent este de 2.552 de lei, valoare mult peste cea a salariului minim, care ar urma să ajungă la vreo 1.260 lei. Aşa că, din nefericire, salariul minim va rămâne unul indecent de minim.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie