Să nu uităm să respirăm

Realitate sau ficţiune? Ambele aş zice. O realitate cruntă şi o ficţiune la care totuşi sperăm. Mă refer aici la declaraţia lui Jeff Bezos, CEO-ul Amazon, care spune simplu: Trebuie să plecăm de pe această planetă. Vom pleca şi acest lucru îi va face bine planetei. În ce moment a ajuns omul, locuitor şi îngrijitor al planetei, să o distrugă şi să se autodistrugă pe el în acelaşi timp? Fiecare a avut un moment diferit în care a început să construiască haotic, să distrugă păduri, pentru a înălţa ziduri peste ziduri, să facă câmpurile să dispară ca prin magie. Motivul? Omul are tendinţa să îşi arate puterea şi inteligenţa în acest mod, consideră că dacă deţine tot timpul mai mult decât îi este necesar demonstrează ceva, orice.
Exemplu cel mai apropiat de clujeni, îl găsim în pădurea Făget, care a devenit puţin câte puţin cartierul Făget. De la oaza de linişte şi aer curat, unde clujenii mai puteau respira şi altceva decât dioxid de carbon, a devenit un amalgam de căsoaie care de care mai luxoase şi mai încăpătoare, organizate într-o dezorganizare totală. Pe scurt, fiecare unde i s-a pus pata acolo a construit. Deşi în anul 2016, peste 5.000 de locuitori au semnat o petiţie pentru a stopa apariţia acestor palate în mijlocul naturii, iar Planul Urbanistic General interzice construcţiile în zonele valoroase, banii au tot timpul un cuvânt de spus. Şi aici vorbesc tot mai mult. Vilele au devenit case de vacanţe pentru a facilita construirea de cartiere întregi. La vremea respectivă Mihai Constantinescu, custode al ariilor protejate Făgetul Clujului- Valea Morii, afirma că în momentul în care copacii sunt tăiaţi şi este construită o casă, indiferent dacă vor fi plantaţi alţi copaci, zona respectivă nu va mai putea fi recuperată întrucât se modifică structura naturală a pământului.
Prezentul este puţin spus trist. Structura naturală a pământului s-a modificat mai mult decât ne-am fi dorit, pădurile dispar zi de zi, lăsând locul unui aer toxic, unor clădiri cu dimensiuni exagerate, etaje multe şi de ce nu şi câte un hotel, două, trei… ce rău se mai poate face? Exemplele sunt multe, măsurile luate tot mai puţine, oamenii rămân tot mai mult fără spaţii verzi, iar aerul curat şi cântecul păsărilor ajunge să fie o amintire tot mai îndepărtată.
Revenind la afirmaţiile lui Bezos, care speră ca în viitor industriile grele să fie mutate în spaţiu, iar Pământul să rămână doar o zonă de locuit şi pentru industria uşoară, având în vedere la ce nivel a ajuns gândirea umană tind să cred că tocmai prin aceste zone de locuit Pământul va fi în cele din urmă distrus. Pentru ca omul să trăiască, nu poate să respire locuinţe.

Iulia Lupşa

Articole din aceeasi categorie