S-a prelungit Centenarul

Fenomenul care se întîmplă în fiecare iarnă, cînd autorităţile noastre sunt total surprinse şi de cea mai firavă ninsoare, s-a extins în acest an şi a căpătat o dimensiune plenară: guvernanţii par de-a dreptul năuciţi că în 2018 se aniversează Centenarul Marii Uniri. Deşi despre treaba asta se vorbeşte încă de prin 2016, până acum nimeni nu s-a ocupat cumsecade de ea, ba chiar mai mult, conform obiceiului împământenit, noul titular de la Cultură a ras ideile predecesorului său, pe motiv că “fundamentarea ideilor şi proiectelor propuse nu s-a efectuat pe baza unor fişe tehnice”, ceea ce ar face ca finanţarea acestora să nu fie posibilă. Concret, peste 2.000 de proiecte depuse de autorităţi locale şi asociaţii neguvernamentale au fost invalidate de actualul ministru al Culturii, deşi fostul le-a considerat bune.

În schimb a fost emisă încă o Ordonanţă de Urgenţă, care doar reglementează cadrul general de acordare a finanţării şi în care se spune, negru pe alb: „În contextul Centenarului Marii Uniri, ţinând cont de anvergura, numărul mare, complexitatea şi diversitatea proiectelor şi manifestărilor aniversare, precum şi de faptul că acestea sunt gestionate de către instituţii diferite ca regim de finanţare şi de subordonare, Guvernul României a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care clarifică mecanismul special de bugetare şi finanţare, totodată oferind posibilitatea reportării sumelor neutilizate la finalul anului bugetar, până cel târziu în anul 2020”. Deci, după cum se poate constata, avem Centenar fix până în 2020.

Haideţi să spunem că acesta n-ar fi cel mai mare necaz, căci un proiect de anvergură, început în 2018, poate fi terminat şi dincolo de sfârşitul anului. Însă, despre câte proiecte este vorba? În ordonanţa pomenită mai sus se aminteşte despre “numărul mare, complexitatea şi diversitatea proiectelor”, dar, până acum, Comitetul Interministerial pentru Centenar a aprobat doar 43 de proiecte, pentru care vor fi cheltuiţi 15 milioane de lei. Alte 21 de proiecte care se autofinan?ează au fost considerate eligibile, deci, în total vorbim despre 64 de proiecte. 64 este un număr foarte mare, nu-i aşa? Probabil că pentru funcţionarii Ministerului Culturii şi pentru Comitetul Interministerial pentru Centenar (oare de ce îmi vine în minte butada “dacă vrei să îngropi o problemă mai fă o comisie”?) este.

Dacă lucrurile vor merge în acelaşi ritm, adică dacă într-un trimestru vor fi aprobate 64 de proiecte, până la finalul anului vom avea 256 de proiecte. Cam şase în fiecare judeţ. Evident, ultimele care vor fi aprobate, nu vor mai putea fi încheiate în acest an, asta în cazul fericit în care vor fi începute până la Crăciun, căci după aceea, conform tradiţiei, la noi se pune lacăt pe orice. Aşa că tare mi-e teamă că, prin 2020, guvernanţii de atunci vor trebui să mai dea o ordonanţă, prin care să mai prelungească oleacă Centenarul.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie