Românii nu pricep democraţia

Ilie CĂLIAN

CALIANAm citit – cu imensă stupoare – aşa-numitul barometru realizat de INSCOP. Ştiam este adevărat, că românii – mai exact, actuala populaţie cu drept de vot din România (ceea ce nu înseamnă că este vorba despre naţiunea română, despre a cărei realitate am îndoieli tot mai mari – consideră că cea mai importantă instituţie a democraţiei ar fi Justiţia (30,1%) din voturi. Observaţi că, şi aşa încrederea în Justiţie este de abia ceva mai puţin de o treime din populaţie. Faptul că nici măcar o treime reală nu are încredere în Justiţie, ca element al democraţiei, trebuie să ne îngrijoreze. Însă, pe al doilea loc în privinţa democraţiei, “vine” Preşedinţia. Este absolut aiurea pentru o ţară membră a Uniunii Europene. Adică, românii tot nu pot pricepe că nu un Vodă sau un Rege trebuie să îi reprezinte. Asta mă sperie. Pe locul al treilea se plasează Guvernul şi abia pe locul al patrulea se află Parlamentul.

Îmi este extrem de greu să apreciez rezultatele acestui sondaj de opinie. Degeaba mă răţoiesc eu la “sondorii” de opinie: exact cu aceleaşi “instrumente” au lucrat şi altădată. Evident, sînt nepotrivite pentru populaţia României, oricît mi-ar explica domnii sociologi de cabinet, cu multiple doctorate în SUA şi UE: în marea lor majoritate, aceşti sociologi, super blindaţi cu doctorate în Occident, nu au fost capabili să-şi ajusteze “bateriile” de teste la realitatea populaţiei României. Asta pot s-o demonstrez oricînd, fără să fac fastuoase comunicări ştiinţifice pe la te miri ce simpozioane.

Dacă, după 25 de ani după aşa-zisa Revoluţie din decembrie 1989, cea mai importantă instituţie a democraţiei continuă să fie, în ochii populaţiei României, Justiţia, iar Parlamentul pe locul patru, înseamnă că această populaţie este bolnavă din punct de vedere cultural. Culmea este că, în alte sondaje de opinie, slujitorii Justiţiei erau îngrozitor de blamaţi. Ce să vezi? Ce am scris eu ori ce a ieşit din sondaje?

Pe cine să crezi?! La o întrebare referitoare la dorinţa de a semna o petiţie pentru susţinerea unei cauze de interes comunitar local, naţional, 71,3% au răspuns afirmativ. Adică, sînt de acord să o semneze. Evident, dacă o scrie cineva, dacă cineva îşi asumă responsabilitatea de a munci în folosul lor. Pe româneşte: puturosul ar fi de acord ca cineva să-i moaie posmagii.

Este, tot acolo, o întrebare ale cărei răspunsuri nu-mi dau tihnă. 43% din respondenţi ar fi de acord să participe la manifestaţii de protest pentru a susţine o cauză. Chiar îi credeţi pe aceşti “rrrromâni”?! Eu nu-i cred deloc. Vă amintiţi că Băsescu a “tăiat” 20% din salariile bugetarilor şi a impus creşterea TVA cu 5%. Cîţi români au ieşit în stradă?! Păi, vă imaginaţi ce s-ar fi întîmplat în România dacă cei loviţi de ticăloşia lui Băsescu şi a lui Boc ar fi ieşit în stradă – doar 43%?!

Explicaţia este simplă: românilor le place să mintă: nu le mai trebuie droguri ca să doarmă liniştiţi. Liniştiţi cu somnul – că de conştiinţă nu mai poate fi vorba.

Articole din aceeasi categorie