România, pe ultimul loc la investiţii în sistemul de sănătate în U.E. Politicieni care, moral, trebuie să tacă!

Vă supun astăzi atenţiei un material, relevant pentru starea de lucruri din sistemul medical românesc. Sunt date care supără, date care dovedesc că ai noştri guvernanţi-preşedinţi, premieri, senatori, deputaţi-au investit doar în binele lor, nu şi în binele românilor.
Parcurgeţi cu atenţie raportul Comisiei Europene State of Health in the E.U. România-Profil de ţară din 2019 în ceea ce priveşte sănătatea. Aveţi date pertinente, corecte, care explică acuma, clar pentru toată lumea, în ce situaţie jalnică se află între sistemul de sănătate al României în secolul XXI. Veţi constata, citind, că România ocupă la ora actuală, ultimul loc între ţările U.E, în investiţiile în sănătate. De aemenea, “România cheltuiește mai puțin pe sănătate decât orice altă țară din UE atât pe cap de locuitor, cât și ca proporție din PIB. Deși cheltuielile pentru sănătate au crescut sistematic în ultimii ani, în 2017, România a cheltuit pentru sănătate 1 029 EUR pentru fiecare persoană (valoare ajustată în funcție de diferențele în ceea ce privește puterea de cumpărare), mai puțin de jumătate din media UE de 2 884 EUR (figura 8), sau 5 % din PIB (comparativ cu media UE de 9,8 %)”. Urmările nu sunt greu de ghicit. Speranţa de viaţă în România este printre cele mai scăzute în U.E. Apoi, a crescut numărul deceselor cauzate de cancer. Bolile cardiovasculare constituie încă cauza principală a deceselor. Nu în ultimul rând, în România secolului XXI, tuberculoza continuă să rămână o problemă majoră de sănătate publică.
Acesta este tabloul celor 30 de ani de bătaie de joc a guvernanţilor noştri, cei care au reuşit şi reuşesc să pună pe butuci, sectoare importante ale vieţii publice, cum sunt sănătatea, învăţământul, cultura. În 30 de ani am avut parte numai de promisiuni, deşi semnale au tot venit, asupra multora oprindu-mă în editorialele anterioare.
Dacă e să fac un istoric, atunci el începe cu cele două mandate ale lui Băsescu (nu-l pot numi preşedeinte, nu a făcut absolut nimic pentru ţară şi oamenii ei), care delcara în 2010: “200 de spitale vor fi desfiinţate şi transformate în creşe sau aziluri”, Şi tot Băsescu sublinia atunci, citiţi cu atenţie: “Asistenţa medicală va fi concentrată într-un spaţiu restrâns (!?!), unde să se poată face o primă intervenţie de care omul are nevoie”. Până la urmă, au fost desfiinţate 67 de unităţi spitaliceţşti care au scos din sistem 2400 de cadre medicale (medici, asistente, ambulanţieri, infirmiere).Sunt de acord că un număr era predispus desfiinţării, necazul este altul, nu s-a ridicat nimic în loc. În plus, oamenii au fost şi sunt încă nevoiţi să facă zeci de km până la cele mai apropiate spitale/clinici, cabinete. Ajung la februarie-martie-aprilie 2020, când acelaşi Băsescu cere imperios: “ Nu ucideţi medicii şi asistenţii medicali”. Cât cinism!!! Şi alături de el alţi politicieni cu vechi state de serviciu care se exprimă în spaţiul public şi continuă să dea indicaţii “preţioase”. Băsescu, Tăriceanu, Ponta, Olguţa Vasilescu…, mai sunt câţiva, nu au , moral, dreptul să se exprime, atâta timp cât în mandatele lor sănătatea a avut de suferit, plus urmările nefaste din zilele noastre. Toţi sunt îngrijoraţi. Cu ce drept însă, atâta timp cât nu au făcut nimic pentru a îndrepta lucrurile. A mai fost Cazul Colectiv, fără urmări majore în ceea ce priveşte investiţiile în sănătate. Şi am ajuns în ceea ce priveşte sănătatea, pe ultimul loc în Europa şi printre ultimele ţări şi în lume. Mai mare ruşinea!
Covid-19 constituie un alt semnal, mult, mult mai dur. Este momentul adevărului pentru noi, dar şi momentul trezirii. Am însă dubii că post Covid-19 se va mai face ceva. Guvernanţii României au fost şi sunt doar pentru interesul lor şi atât. Restul este istorie.

Demostene ȘOFRON

Articole din aceeasi categorie