România – campioană europeană la sărăcie

Consumul individual efectiv (AIC) per capita, este un indicator folosit în Uniunea Europeană, care reflectă mai fidel decât PIB-ul per capita nivelul de bunăstare a gospodăriilor. În Uniune, acest AIC a variat anul trecut între 55% din media UE în Bulgaria şi 130% din medie, în Luxemburg. Ca de obicei, România a rămas la coada clasamentului, la 68% din nivelul de trai mediu din Uniune, în creştere totuşi faţă de 63% din medie, în 2016. După acest indicator, România se situează doar înaintea Bulgariei, unde consumul individual efectiv per capita este la 55% din medie, Croaţiei (61% din medie) şi Ungariei (63% din medie). De remarcat că, anul trecut, Estonia, Letonia şi România au un consum individual efectiv cu aproximativ 30% sub media din UE.

Raportat la Produsul Intern Brut (PIB) per capita la paritatea puterilor de cumpărare standard, România s-a situat în 2017 cam tot pe acolo, adică la 63% faţă de media din UE, în creştere faţă de 59% în 2016. După acest indicator, România este depăşită de Ungaria, cu un PIB pe cap de locuitor la paritatea puterilor de cumpărare standard de 68% faţă de medie, dar se situează în faţa Croaţiei (61% din medie), şi Bulgariei (49% din medie).
Însă aceste date reflectă, până la urmă, o medie a societăţii. Situaţia este mult mai
gravă dacă se face o analiză ceva mai detaliată. După cum spunea recent comisarul european responsabil pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi mobilitatea forţei de muncă, Marianne Thyssen, care cita tot date Eurostat, veniturile obţinute în România de 20% din populaţia cea mai înstărită sunt de şapte ori mai mari decât cele obţinute de 20% din populaţia cea mai săracă, faţă de raportul de unu la cinci în UE. Din această cauză, sărăcia şi inegalitatea de şanse persistă în învăţământ, în sănătate, în accesul la piaţa muncii şi la servicii şi sunt prezente în special în zonele rurale. Aceeaşi opinie o are şi Donato De Rosa, economist-şef al Băncii Mondiale, care a afirmat recent, chiar la Bucureşti, că România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de oameni săraci, iar peste un sfert dintre locuitori trăiesc cu mai puţin de 5,5 dolari pe zi.
Din păcate, politica actualilor guvernanţi nu face nimic pentru a îmbunătăţi sau măcar a atenua această situaţie. Ba chiar dimpotrivă. După cum uşor se poate observa, “strategia” economică aplicată de la instaurarea guvernării PSD-ALDE a dus, printre altele, şi la o inflaţie galopantă, de circa 4,6%, în mai puţin de un an şi jumătate. Şi, din nefericire, lucrurile nu par a se opri aici. Estimările Fondului Monetar Internaţional indică pentru ţara noastră rate anuale de inflaţie între 3% şi 3,1% – cele mai mari din UE – până în 2023. Spre comparaţie, este estimată o rată de 2,5% pentru Polonia, între 1% şi 1,8% pentru Croaţia, între 1% şi 1,7% pentru Grecia sau între 1% şi 1,3% pentru Italia. Evident, în aceste condiţii puterea noastră de cumpărare va scădea şi mai mult, ceea ce va crea toate premisele ca şi în viitor să fim campioni europeni la sărăcie.

Viorel Dãdulescu

Articole din aceeasi categorie