Remus Lăpuşan: Obiectivele Ardealului şi-au găsit susţinerea în guvernul Grindeanu

Fostul preşedinte al PSD Cluj, Remus Lăpuşan vorbeşte într-un interviu acordat ziarului Făclia despre modul în care actualul guvern susţine investiţiile din Ardeal şi ce şanse sunt ca proiecte precum Centura metropolitană şi Spitalul Regional de Urgenţă să fie demarate. Liderul consilierilor judeţeni ai PSD explică şi cum ar trebui utilizate resursele bugetare ale Consiliului Judeţean Cluj pentru a răspunde nevoilor clujenilor. De asemenea, Lăpuşan atinge şi tema alegerilor din PSD Cluj şi lămureşte în ce măsură mai este interesat să obţină vreo funcţie în această organizaţie.
Rep: Recent a fost aprobat bugetul de stat pentru 2017. În ce măsura va beneficia Clujul şi Transilvania la capitolul investiţii de pe urma acestui buget?
    Remus Lăpuşan: Judeţul Cluj a fost în ultimii ani în atenţia guvernelor PSD iar în 2017 cele mai importante obiective de investiţii din infrastructură care se află în judeţul Cluj sunt finanţate de guvernul Grindeanu: 1,27 miliarde de lei pentru autostrada Turda-Sebeş (în acest an, două tronsoane vor fi finalizate) şi 950 de milioane de lei pentru autostrada Transilvania. De asemenea, conform legii bugetului, în 2017, Guvernul României a alocat fonduri pentru mai multe obiective din judeţul Cluj: Centura Vâlcele – Apahida – 7.840.000 lei, centura Bd. Muncii – Apahida – 245.000 lei, clădirea nouă a Institutului Oncologic – 29.096.000 lei, sediul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară – 14.256.000 lei, sediul Inspectoratului Şcolar – 2.000.000 lei, corpul nou de clădire de la Biblioteca Centrală Universitară – 1.500.000 lei, Biblioteca Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară – 389.000 lei, extinderea Casei Corpului Didactic – 200.000 lei şi pentru Sală de sport a CSŞ Viitorul – 200.000 lei. Apoi, în documentul sinteză privind politicile şi programele bugetare pe termen mediu ale ordonatorilor principali de credite pentru anul 2017 şi perspectiva 2018-2020, obiectivele finanţate de Ministerul Transporturilor la nivel regional arată astfel: aproximativ 8.120.000 mii lei merg spre Vechiul Regat (66% din populaţia României), în timp ce Ardealul (34% din populaţia României) beneficiază de aproximativ 7.150.00 mii lei. Prin urmare, obiectivele Ardealului şi-au găsit susţinerea în guvernul Grindeanu.
Rep: Liberalii au reclamat faptul că proiecte importante precum centura metropolitană a municipiului Cluj-Napoca şi spitalul de urgenţă nu beneficiază de finanţare din bugetul din acest an. Cum comentaţi acest lucru?
    Remus Lăpuşan: PSD susţine construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj şi aminteşte că în Strategia Naţională 2014-2020 în domeniul Sănătăţii, aprobată în şedinţă de Guvern PSD, în Acordul de Parteneriat aprobat de CE şi memorandumul cu Banca Mondială, se menţionează expres Spitalul Regional de Urgenţă Cluj ca obiectiv prioritar construibil din fonduri europene. În ultimele zile, comisarul European Corina Creţu a declarat că 150 de milioane euro sunt deja antamate pentru cele trei spitale regionale şi sperăm ca din 2018 să înceapă lucrările. În legătură cu centura metropolitană, este un obiectiv susţinut de PSD Cluj, în acest moment fiind demarată procedura de finanţare a studiului de fezabilitate pentru proiect. Prin urmare criticile liberalilor nu au conţinut şi sunt doar nişte luări de poziţie după supărarea generată de pierderea alegerilor din 11 decembrie.
Rep: Peste puţin timp, deliberativul judeţean va dezbate proiectul de buget pentru 2017. În opinia dumneavoastră de ce trebuie să se ţină cont la acest proiect de buget pentru a putea fi votat? Care ar trebui să fie priorităţiile?
  Remus Lăpuşan: Trebuie să avem în vedere nevoile cetăţenilor din întreg judeţul, am avut zeci de discuţii cu primarii din judeţ, cu consilieri locali, cu locuitorii judeţului în ultima perioadă şi este evident că investiţiile în modernizarea şi reparaţia drumurilor judeţene este vitală, deci susţinem ca o parte mare a resurselor bugetare să se îndrepte pentru infrastructura de drumuri judeţene. Pentru modernizarea drumurilor judeţene sunt alocate Clujului 35 milioane euro fonduri europene şi consider că atragerea acestor fonduri este esenţială. De asemenea este evidentă problema gestionării deşeurilor la nivelul judeţului – susţinem orice variantă bugetară care să soluţioneze cât mai repede această problemă. Mai sunt necesare investiţii pentru susţinerea aeroportului şi parcurilor industriale, pentru susţinerea lucrărilor de alimentare cu apă şi lucrărilor de canalizare, susţinem proiectele spitalelor, şcolilor şi în general a instituţiilor aflate în subordinea Consiliului Judeţean Cluj. Credem că este important ca şi cele două proiecte privind construcţia unui abator la Iclod şi a centrului de colectare şi sortare a legumelor şi fructelor de la Câmpia Turzii să fie finanţate şi finalizate. Mai sunt şi alte proiecte de finanţat şi cred că trebuie să găsim soluţii şi prin discuţii constructive să trecem la nivel de Consiliu judeţean la punerea lor în practică. Pentru consilierii PSD este important ca proiectul Tetapolis să între în finanţare europeană, avem teren pentru a putea dezvolta proiectul, trebuie făcută evaluarea terenului transferat Consiliului Judeţean datorită legii Itu Cornel, majorăm capitalul Tetarom SA şi apoi ar trebui depus proiectul de finanţare pe programul operaţional de competitivitate.
Rep: Executivul CJ Cluj nu a renunţat la ideea trecerii stadionului Cluj-Arena în patrimoniul municipiului Cluj-Napoca. Cum se vor raporta consilierii judeţeni ai PSD în cazul în care se va supune dezbaterii deliberativului un astfel de proiect de hotărâre?
    Remus Lăpuşan: Consilierii judeţeni PSD nu susţin un asemenea proiect! Este simplu, Consiliul Judeţean Cluj a investit o sumă mare de bani la stadion şi nu putem pur şi simplu renunţa la investiţia respectivă. Suntem de acord însă să susţinem alte soluţii care să aducă plus valoare printre care şi o administrare mai performanţă a Cluj Arena.
Rep: În exerciţiul financiar european 2007-2015, Consiliul Judeţean Cluj a avut o experienţă nu tocmai pozitivă în privinţa accesării fondurilor europene. Mă refer în special la proiectele la Tetarom IV şi la Centrul Integrat de Management al Deşeurilor. Ce ar trebui să facă executivul CJ Cluj pentru a valorifica mai bine oportunităţile financiare UE şi pe ce ar trebui direcţionate aceste resurse?
    Remus Lăpuşan: Cred că totul este legat de managementul proiectelor şi de performanţele Executivului consiliului judeţean, personal cred că trebuie recrutate persoane care să aibă cunoştinţe pe zona atragerii de fonduri europene, chiar persoane juridice care să lucreze efectiv zi şi noapte pentru a îmbunătăţi situaţia existentă care nu este una fericită.
Rep: În judeţul Cluj, din păcate, decalajele de dezvoltare între mediul rural şi cel urban sunt în continuare foarte mari. Cum ar trebui să se implice CJ Cluj pentru diminuarea acestor diferenţe?
    Remus Lăpuşan: Este o realitate care ne preocupă, în ultimii ani guvernul PSD a  susţinut multe proiecte la nivel de judeţ , acest lucru se va face şi încontinuare, cred că acest decalaj poate fi redus doar prin investiţii majore în infrastructura rutieră, apă, canal, învăţământ şi prin proiecte care să creeze locuri de muncă.
  Rep: De aproape un an, organizaţia PSD Cluj şi PSD Cluj-Napoca au conducere interimară. Când se va pune capăt acestei situaţii?
    Remus Lăpuşan: În acest moment, important este să punem în practică programul de guvernare, încă nu avem trei luni de când am preluat guvernarea. După o perioadă de acomodare guvernamentală ne putem întoarce şi la politică. Există mai multe organizaţii în ţară care au conduceri interimare şi desigur, pentru sănătatea democratică a unui partid, scrutinele interne sunt necesare. Cu siguranţă că în 2017 vom avea alegeri în PSD Cluj atât la nivelul conducerii judeţene cât şi în toate organizaţiile locale,
  Rep: Vizaţi vreo funcţie la nivelul PSD Cluj?
    Remus Lăpuşan: Avem multe de făcut pentru cetăţenii din acest judeţ, sunt multe proiecte care trebuiesc realizate şi aşa cum am promis în discuţiile pe care le-am avut în timp cu colegii din întreg judeţul, voi rămâne la fel de implicat pentru a reuşi să aducem aceste proiecte la bun sfârşit.
Interviu realizat de Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie