Condiții de maximă siguranță pentru desfășurarea Evaluării Naționale, la Cluj

Probele examenului de Evaluare Națională se vor desfășura la Cluj în condiții de maximă siguranță, spune, în interviul acordat ziarului Făclia, inspectorul școlar general Marinela MARC, domnia sa asigurând elevii și părinții acestora că s-au luat toate măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor, recomandate de MS și MEC pe perioada pandemiei COVID-19.

În context, inspectorul școlar general Marinela Marc transmite elevilor și părinților un mesaj de încurajare și de menținere a optimismului „ca sursă a găsirii energiei de a merge mai departe, de a privi pozitiv în viitor”.  

– Luni începe Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Câți elevi sunt așteptați la examen și cât de pregătite sunt școlile clujene pentru susținerea probelor în condiții de siguranță, având în vedere pandemia COVID-19?

– Pentru examenul de Evaluare Națională din acest an, în județul Cluj s-au înscris 5248 de  absolvenți de clasa a VIII-a.

Toate unitățile de învățământ din județul Cluj s-au pregătit din timp pentru a-i primi pe elevi, atât pentru activitățile de pregătire, cât și pentru desfășurarea în condiții de maximă siguranță a examenelor. Înainte de revenirea elevilor în școli, inspectorii școlari au vizitat fiecare unitate de învățământ pentru a ne asigura că s-au luat toate măsurile stipulate în ordinul comun al Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Sănătății: asigurarea la intrarea în unitatea de învățământ a materialelor și echipamentelor de protecție (covoraşe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, săpun, prosoape de hârtie etc.), respectarea parcursului prin curtea școlii, până la intrarea în unitatea de învățământ, pe trasee bine delimitate și semnalizate, respectând normele de distanțare fizică, dispunerea locurilor în sălile de clasă astfel încât să fie asigurată o distanță minimă de 2 m între oricare două persoane apropiate, realizarea de către personalul medical (medic sau asistentă) a triajului epidemiologic, conceperea orarelor de pregătire astfel încât să se evite supraaglomerările de elevi.

Pentru asigurarea acestor măsuri am organizat săptămânal vieoconferințe cu directorii unităților de învățământ, la care au fost invitați și primarii din mediul rural, domnul prefect, conducerea Direcției de Sănătate Publică, pentru ca toate instituțiile cu responsabilități în acest proces să știe ce au de făcut și să existe o colaborare permanentă pentru găsirea în timp util de soluții la problemele identificate, în special cele legate de asigurarea asistenței medicale în mediul rural, unde nu există medici școlari și a trebuit să apelăm la medicii de familie și asistentele de la cabinetele medicilor de familie.

– În ce condiții s-au desfășurat pregătirile pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat? Câți elevi au participat la pregătiri?

– Elevii au participat în proporție de 50% la clasa a XII-a și 54% la clasa a VIII-a. Participarea nu a fost obligatorie, a fost opțiunea elevilor și a părinților de a veni la școală pentru pregătire, iar acolo unde au considerat că pregătirea online se desfășoară în condiții optime, au preferat să rămână acasă.

Situațiile au fost diferite: au fost școli în mediul urban unde participarea a fost redusă, dar și școli cu o prezență de peste 95%, cum s-a întâmplat la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca, la Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”. Eu le-am recomandat elevilor să vină măcar la căteva ore de pregătire, pentru a se obișnui cu aceste măsuri de siguranță și pentru a nu avea un stres suplimentar la examen, generat de triajul epidemiologic, de purtarea măștilor și de toate celelalte măsuri ce trebuie respectate.

– Ați avut semnalate, până acum, cazuri de COVID-19 în rândul elevilor?

– Din fericire, în județul Cluj nu am avut cazuri de copii bolnavi, în această perioadă de pregătire, și sperăm ca, în continuare, starea de sănătate să le permită să participe la examene.

– Unde se vor susține probele de Evaluare Națională?

– Probele se vor susține în aproape toate școlile gimnaziale din județ, cu câteva mici excepții, unde numărul elevilor de clasa a VIII-a este foarte mic și elevii au fost arondați, ca în fiecare an, la școlile din centrul de comună sau din comunele învecinate.

– Câte centre de examen există și cum sunt organizate sălile de examen? Câți elevi vor fi într-o sală?

– La nivelul județului s-au organizat 115 centre de examen, în care elevii vor fi dispuși, cu respectarea măsurilor de distanțare fizică de 2 m, conform ultimului ordin al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, care a abrogat un ordin inițial în care se făcea referire la 10 elevi/ clasă, tocmai pentru a permite școlilor să își folosească eficient spațiile.

– Elevii vor purta sau nu vor purta mască în timpul examenului? Aveți asigurați medici/ asistente, pe perioada examenului?

– Elevii vor primi la intrarea în școală măști, pe care le vor purta în spațiile închise, iar la ieșire le vor lăsa în locuri special amenajate și vor primi altele, pe care să le folosească în drum spre casă.

Asistența medicală va fi asigurată, ca în toată această perioadă de pregătire, cu medici sau asistente medicale.

– Cum apreciați eficiența Evaluării Naționale din acest an? Credeți că aceste probe vor fi în măsură să evidențieze cu adevărat gradul de pregătire al elevilor?

– Nu s-a schimbat nimic în procesul de evaluare al elevilor, examenele se desfășoară după aceeași metodologie, doar că au fost modificate programele școlare, în sensul că nu se vor formula subiecte din conținuturile aferente perioadei în care au fost suspendate cursurile, ceea ce este firesc, în condițiile în care nu toți elevii din țară au desfășurat activități de învățare online și trebuie asigurată egalitatea de șanse.

Dacă este eficient examenul? Cu siguranță! Este singura modalitate corectă și obiectivă de evaluare, care să le permită accesul în ciclul liceal sau profesional, în condițiile în care, în sistemul românesc de învățământ, nu există criterii unitare de evaluare la nivel național și notele nu reflectă același nivel de pregătire, pentru a putea echivala notele de la examen cu mediile din ciclul gimnazial, așa cum s-a vehiculat, la un moment dat, în spațiul public.

– Dată fiind starea specială din această perioadă, aveți un mesaj pentru elevi, dascăli, părinți, cu ocazia acestui examen?

– Mesajul pe care doresc să îl transmit tuturor elevilor și părinților acestora este unul de încurajare, de menținere a optimismului ca sursă a găsirii energiei de a merge mai departe, de a privi pozitiv în viitor.

Mulțumesc părinților care sunt aproape de copiii lor, înțelegând că rezultatele așteptate apar prin implicarea celor trei factori: profesori, părinți, elevi.

Doresc să transmit tuturor elevilor de clasa a VIII-a că suntem alături de ei, că suntem preocupați de sănătatea lor și că școlile vor lua toate măsurile necesare pentru a asigura, în condiții de maximă siguranță, desfășurarea examenului de Evaluare Națională. Tuturor le doresc să abordeze cu încredere această etapă, să se concentreze pe citirea cu atenție a subiectelor și pe rezolvarea lor, să nu se lase distrași de factori externi și să aibă succes la primul examen important din viața lor!

În urma acestei experiențe, pe care o trăim cu toții, se va putea reevalua importanța școlii în societate, iar societatea va înțelege mai bine efortul, răbdarea și prezența profesorilor în viața copiilor noștri. De aceea, le doresc colegilor, cadre didactice, să dea dovadă, în continuare, de răbdare, putere de muncă, empatie pentru elevii lor, să fie alături de ei în acest proces, să le asigure suportul emoțional atât de necesar, indiferent de calitatea pe care o vor avea – profesori asistenți, profesori evaluatori, membri în comisii de organizare sau evaluare a examenelor.

Le doresc tuturor să treacă cu bine peste emoțiile firești acestei perioade și să ne regăsim mai puternici în anul școlar următor!

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie