Punct ochit, punct lovit

Radu VIDA

radu vidaNu cred că este vreo diferenţă între noi şi cei din Vest. La noi, opinia publică este acaparată de aventura Pelinel-Borcea, iar… dincolo, lumea e frămîntată de ce „Puricele” mai cîştigă „Balonul de aur”. E drept că… balonul ajunge să fie şutat şi în capul fanilor de la noi, pe cînd amantlîcurile distribuitorului de butelii din Ştefan cel Mare nu au darul de a trece graniţele ţării. Şi poate că e mai bine ca lumea să nu-şi facă riduri, gîndind la problemele importante pe care le are planeta.

Una din ele: migraţia.
Fenomen care are cîteva elemente noi, dacă ne raportăm chiar la începuturile ei. A devenit clar că invazia a fost organizată. De către cine? E mai puţin important. Au recunoscut-o şi cîţiva şefi de state, care nu au de gînd să facă… frumos în faţa cancelariilor occidentale. Ci să spună adevărul şi să încerce să contracareze răul.

Un al doilea element se referă la comportamentul „săracilor” imigranţi. Nu numai că şi-au plătit drumul cu sume la care nu pot visa mulţi oameni din ţările dezvoltate economic, dar au început să şi facă… pe nebunii. Un comportament ciudat, fie şi dacă ne gîndim că, în mod normal, cineva care vine la altcineva şi cere găzduire, măcar se… descalţă la intrare. Ei bine, această hoardă organizată, care a invadat Europa şi a schimbat percepţia liniştită a „burghezului” european, nici n-a sosit bine că a şi început agresiunile împotriva populaţiei băştinaşe. Elveţia, Suedia, Danemarca şi Germania au înregistrat atacuri fără precedent la liniştea şi integritatea cetăţenilor lor. Iar masiva degringoladă produsă la Köln pare să fi schimbat şi percepţia conducătorilor acestor ţări, galante, să recunoaştem, în prima fază a venirii musulmanilor. Taxînd atitudinea cancelarului Merkel, coaliţia de guvernămînt a conservatorilor şi social-democraţilor germani a hotărît expulzări directe pentru încălcarea oricăror norme stabilite de ţara de adopţie. S-a înlăturat, astfel, suspiciunea de „cîrdăşie”, dintr-un motiv sau altul, a unor conducători occidentali cu imigranţii. Măsuri asemănătoare sînt aşteptate şi în Franţa şi Olanda. Iar Suedia şi Danemarca şi-au închis, practic, graniţele pentru cererile de azil.

Organizatorul acestui exod a reuşit însă.
Atentatele din principalele capitale ale continentului şi agresiunile individuale sau de grup din diferite ţări au creat panică. Iar panica nu face altceva decît să slăbească legăturile interumane, să destabilizeze economia şi să genereze nelinişti greu de controlat. Un prim efect s-a resimţit în domeniul turismului. Air-France-KLM a anunţat deja că a avut pierderi, numai în luna decembrie a anului trecut, de 70 de milioane de euro, în urma atentatelor de la Paris. Şi, rînd pe rînd, agenţiile de turism încep să se plîngă că înregistrează tot mai puţine reţineri de excursii în Occident, totul fiind pus pe seama nesiguranţei şi a terorii. Nu mai departe decît atentatul cu bombă din Istanbul, Turcia, unde au murit 8 nemţi din zece victime şi au fost răniţi o seamă de turişti străini, a anulat deja importante grupuri care urmau să viziteze această ţară. Şi Grecia pare afectată, din moment ce mai toţi migranţii se reped spre această ţară pentru a-şi continua călătoria spre Vestul Europei. Iar Italia se arată îngrijorată de nehotărîrea forurilor continentale, care se ghidează după controversatele legi ale mişcărilor din Schengen şi Dublin. Se pare că, la momentul respectiv, n-a ştiut dreapta ce face stînga! Aşa se face că, în Europa, Schengen asigură circulaţie liberă, dar după Dublin migranţii trebuie să se înregistreze în prima ţară în care au sosit. Şi, de unde, bineînţeles, că pot fi expulzaţi.
Tare, nu?

Articole din aceeasi categorie