Plângerea penală a lui Orban – o nouă strategie de luptă politică?

Se pare că preşedintele PNL Ludovic Orban şi-a găsit o nouă strategie de a ieşi din conul de umbră în care se află atât el cât şi partidul pe care-l conduce. Liberalul a ales să facă plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă, reclamând infracţiuni de serviciu şi de securitate naţională. Astfel, Orban o acuză pe Dăncilă de uzurpare a funcţiei, divulgare de informaţii nepublice, prezentare, cu rea credinţă, de date inexacte preşedintelui României. Cea mai gravă acuzaţie care i se aduce primului ministru al României este cea de înaltă trădare. După cum se poate observa, în demersul făcut de Ludovic Orban este vorba şi de imaginea României pe plan extern, deoarece se atinge o problemă extrem de sensibilă, şi anume relocarea ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.

Este adevărat că fiecare cetăţean al ţării are dreptul să se adreseze organelor judiciare, însă – la modul general vorbind – bine ar fi ca apelul la justiţie să se facă în mod judicios şi să nu se dea atât de uşor de lucru instanţelor care şi aşa sunt supraaglomerate.

Oricum, pentru ca o persoană să fie acuzată de înaltă trădare, potrivit Codului Penal, trebuie să fi făcut acţiuni care să suprime sau să ştirbească unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului. Acum e de văzut în ce măsură adoptarea şi transmiterea către opinia publică a memorandumului privitor la mutarea ambasadei se încadrează în aceste prevederi. Poate că acuzaţiile se vor confirma, iar procurorii vor fi nevoiţi să înceapă urmărirea penală împotriva premierului. În acest caz, lucrurile se vor complica destul de tare, deoarece atunci s-ar impune suspendarea prim ministrului din funcţie, ceea ce înseamnă şi un nou blocaj în activitatea Guvernului. Sau, poate că acuzaţiile lui Ludovic Orban, făcute ca persoană fizică, se vor dovedi nefondate. Acest lucru îi va crea liberalului o mare problemă, atât pe plan personal, cât şi politic. Pe plan personal, necazul ar putea proveni din faptul că o eventuală soluţie de neîncepere a urmăriri penale la sesizarea sa i-ar putea atrage o plângere la parchet pentru denunţ calomnios. Pe plan politic, Orban riscă şă-şi piardă chiar şi ultima brumă de credibilitate pe care o mai avea.

Nu ştim ce vor decide anchetatorii în cazul plângerii făcute de Ludovic Orban, dar, una peste alta, ar fi timpul ca politicienii să înceteze cu delaţiunile şi cu plângerile penale împotriva adversarilor şi să se ocupe de ce este nevoie cu adevărat pentru societate. Şi anume de proiecte şi programe care să ducă la bunăstarea şi dezvoltarea ţării. Iar de sesizarea infracţiunilor privind siguranţa naţională ar trebui să se ocupe instituţii specializate. Fireşte, atunci când e cazul.

Cosmin Puriş

Articole din aceeasi categorie