Pîrtie pentru Emil Boc

Ilie CĂLIAN

CALIANCe se va întîmpla cu România dacă va “trece” moţiunea de cenzură a “noului” PNL împotriva Guvernului de coaliţie, condus de PSD? Am – după o lungă experienţă de ziarist – convingerea că aproape nimeni din populaţia adultă, cu drept de vot, din România nu-şi pune această întrebare. Spiritul meu patriotic nu este atît de incandescent, încît să-mi distrugă luciditatea – luciditatea care îmi spune, conform datelor reale privitoare la populaţia de azi a ţării, că, pe majoritatea locuitorilor României, n-o interesează schimbarea unui guvern, ca modificare doctrinară, ca opţiune de “drum lung”. În primul rînd, din cauza inculturi politice, economice, juridice, sociale etc. a majorităţii populaţiei noastre. Am spus-o pînă la plictiseală, dar trebuie spus permanent: majoritatea populaţiei României este inaptă, din punctul de vedere al mentalităţii, pentru o societate veritabil democratică. Sper ca timpul să rezolve toate astea. Dar pînă atunci?!

Pînă atunci, o s-o ducem tot aşa – cu permanenta şi perversa autosatisfacţie de trei parale, conform căreia “alţii” sînt de vină, iar noi, toţi împreună şi fiecare în parte, vom continua a ne manifesta în acelaşi mod zis balcanic (dar bulgarii, sîrbii, grecii, macedonenii, croaţii, muntenegrenii – adică veritabilii balcanici – au alt comportament decît românii). Sau vom spune că sîntem “latini” – deşi, dacă mergi în ţările latine începînd cu Italia, poţi să constaţi că fiecare cetăţean al acelei ţări ştie să respecte legile, reglementările şi bunul simţ – oricît de “fierbinte” le-ar fi aşa-zisul “temperament latin”.

Zic toate astea cu durere, văzînd ce se întîmplă în spaţiul politic. Dar, să fie clar – şi iar repet pentru a nu ştiu cîta oară – politica o facem noi toţi – dacă sîntem cu adevărat conştienţi de asta şi nu gargaragii de cîrciumă ori muieri de palavre. Iată, în spaţiul politic al “noului” PNL, adică al PDL şi PNL dinainte de ruperea USL, nimic nu este clar: pînă la deplina fuziune – dacă va avea totuşi, loc?! – cele două tabere se bat “în teritoriu”, unde se vede mai uşor, dar şi “la centru”. În privinţa PSD, lucrurile sînt şi ele într-o stare pe care n-o pot numi degringoladă, numai şi numai pentru că PSD are “în teritoriu” organizaţii cu largă susţinere, aşa că tărăboaiele “de la centru” nu prea pot distruge vechile structuri.

Altfel, PSD, ca partid, ca structură conducătoare a ţării, a suferit mult în ultima vreme. Se pare că, totuşi, Liviu Dragnea va conduce partidul, continuînd să-l ţină pe Victor Ponta drept prim-ministru. Evident, Victor Ponta a fost un prim-ministru foarte bun. Dar, la această oră, PSD suferă din cauza lui. Probabil, Liviu Dragnea va prelua conducerea partidului fără mari probleme. Deşi, te-apucă rîsul cînd vezi ce se mai poate întîmpla prin PSD. De pildă, primarul PSD de sectorul 5 (pare-mi-se) din Bucureşti, s-a declarat iute candidat la preşedinţia PSD, ca avînd susţinerea a minimum cinci organizaţii PSD. Junele primar a numărat ca Pristanda organizaţiile. Mai mult, s-a arătat supărat pe Dragnea pentru ideea cu regulamentul de alegeri, ca un candidat să fie susţinut de măcar cinci organizaţii. Necazul pentru el – Negoiţă – este că unul dintre cei trei mai vehemenţi adversari ai acestei prevederi a fost tocmai Liviu Dragnea!… Ce să pricepem din acest circ? Poţi pricepe că în PSD nu “prea” există persoane cu veritabil caracter de lider…

Dacă, de la nivel naţional, coborîm la Cluj-Napoca, vedem că nici aici PSD nu stă pe roze. E adevărat, nici “noul” PNL – adică nici “vechiul” PDL, nici “vechiul” PNL – nu s-a “aşezat”. Dincolo de rivalităţile dintre fostele două sau trei echipe din “vechiul” PNL şi rivalităţile din cele vreo două (poate trei) din vechiul PDL, acum s-a ajuns la o învălmăşeală din care nu mai poţi pricepe nimic: “vechiul” PNL vrea să-l revoce pe preşedintele Consiliului Judeţean Mihai Seplecan, exact prin vocea şi votul celui care l-a “pus”, funcţie (prin senatorul Marius Nicoară, vechiul preşedinte al PNL şi actualul copreşedinte al “noului” PNL), urmînd ca, pentru asta, să ceară sprijinul nu doar tradiţionalilor rivali din fostul PDL – Buda şi Tişe -, dar şi al PSD. Îna ceste condiţii, singurul candidat cu şanse la Primăria Cluj-Napoca va fi eternul Emil Boc: PSD nu va putea “cuceri” electoratul cu Aurelia Cristea; “noul” PNL nu are candidaţi competitivi nici de la vechii liberali, nici de la vechii pedelişti. Cum-necum, lui Boc i s-a făcut “pîrtie”… Poate că nu “i s-a” făcut – poate că cineva i-a făcut. Cine?!!

Articole din aceeasi categorie