Pentru că ne pasă

Patruzeci și doi de jurnaliști au fost vizați de forțele Hamas în ultimele cinci zile, în timp ce au relatat despre protestele de stradă împotriva scăderii standardelor de viață în fâșia Gaza. Federația Internațională a Jurnaliștilor (IFJ) se alătură afiliatului sindicat al jurnaliștilor palestinieni (PJS), solicitând guvernului de facto din Gaza, controlat de Hamas, să pună capăt violenței împotriva arestării jurnaliștilor.

Într-o declarație publicată pe 18 martie, PJS a invitat jurnaliștii să se alăture unui protest la Ramallah pentru a condamna atacurile.

Potrivit PJS, în ultimele 5 zile au fost înregistrate 20 de arestări, 10 atacuri fizice, 6 convocări, 4 amenințări, 2 cazuri de arest la domiciliu și echipament confiscat.

Secretarul general al IFJ, Anthony Bellanger, a declarat: „Solicităm Hamas să-și oprească imediat atacurile și intimidările împotriva presei, iar colegii noștri care lucrează în fâșia Gaza trebuie să poată raporta liber situația actuală. Jurnalismul nu este o crimă. „

Am preluat ştirea Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor pentru a repeta ceea ce am spus în titlu: ne pasă! Mulţi dintre noi nu ştiu unde este Gaza şi ce grozăvii se petrec acolo: mulţi ştiu şi nu le pasă.

Dar solidaritatea de breaslă nu se manifestă doar în a avea sau a tânji după „privilegiile” oferite de una sau alta din facilităţile oferite jurnaliştilor.  Chiar şi în lumea liberă cuvântul (scris, auzit sau… văzut) creează animozităţi în rândul celor care, cu voie sau fără voie atentează la libertăţile cetăţeneşti. Şi nu atentatul îi supără, ci darea lor în vileag!

Adevărul!

De când e presa presă, luptă pentru a putea spune nestingherită ce şi cum.; pentru că a luat apărarea celor fără de apărare; pentru a blama – cu pixul, tastatura,  microfonul sau camera de luat vederi – minciuna.

Persecuţii există peste tot.

Dar ce se întâmplă în zonele de conflict întrece orice imaginaţie. Şi, credeţi-mă, există şi vinovaţi. Pe lângă incultură, sau cultura violenţei, pe lângă interesele meschine, sau cele de anvergură, marile puteri ale lumii au un rol determinant în anihilarea vocilor care spun adevărul.

Exemple sunt cu nemiluita.

RADU VIDA

Articole din aceeasi categorie