Pe cine reprezintă UDMR Cluj?!

Desemnarea de către UDMR Cluj a avocatei Olah Emese pentru a-i lua locul Annei Horvath în funcţia de viceprimar al municipiului scoate la iveală situaţia deloc confortabilă în care se află această organizaţie. Pe de o parte, arată că filiala clujeană a Uniunii se confruntă cu o serioasă criză privind resursele umane, iar pe de altă parte se dă un semnal că actualii lideri vor să menţină în continuare organizaţa în plaja naţionalistă spre care a alunecat după plecarea lui Mate Andras Levente din fruntea formaţiunii şi punerea pe linie moartă a lui Laszlo Attila.

UDMR Cluj s-a văzut nevoită, brusc, în această primăvară, să caute o altă persoană membră a Uniunii care să-i ia locul Annei Horvath în funcţia de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, după ce aceasta s-a retras din prim-planul vieţii administraţiei clujene ca urmare a problemelor penale pe care le are. Nu o fi fost delor uşor pentru formaţiunea clujeană a Uniunii să rezolve acest lucru, deoarece resursele umane de care dispune sunt extrem de limitate. Practic, trebuiau să aleagă doar dintre cei patru reprezentanţi pe care UDMR îi are în deliberativul local, şi care, dealtfel, nu se bucura de o poziţionare foarte bună în rândul comunităţii maghiare. Asta a făcut ca UDMR să amâne cu o lună de zile luarea deciziei privind persoana care să-i ia locul Annei Horvath. În final, după evaluări şi discuţii interne, s-a convenit să se apeleze la serviciile avocatei Olah Emese pentru ca maghiarii din Cluj-Napoca să poată avea în continaure un reprezentant în executivul primăriei.

Probabil că soluţia Olah Emese nu i-a încântat foarte tare pe maghiarii din acest oraş, ţinând cont de conservatorismul şi tradiţionalismul care-i caracterizează. Or, Olah Emese nu este originară din Cluj-Napoca. Ea vine din Satu Mare, iar experienţa sa alături de maghiarii din Cluj-Napoca nu este una foarte mare. E drept că ea a avut până acum un mandat de patru ani de consilier local, însă calitatea de membru al forului deliberativ local nu-ţi crează mari oportunităţi de a cunoaşte profunzimea problemelor unei comunităţi. Să mergi odată pe lună la şedinţa de consiliu local şi la cea a comisiei din care faci parte ca şi consilier nu înseamnă că deprinzi experienţă administrativă deosebită şi intri în contact cu problemele oamenilor.

Poate că maghiarii din Cluj-Napoca s-ar fi aşteptat să se continue tradiţia începută cu Boros Janos şi cu Lazslo Attila, iar în funcţia de viceprimar din partea UDMR să ajungă cineva care le cunoaşte problemele. Nu a fost aşa. UDMR a preferat să trimită în executivul primăriei clujene pe Olah Emese. Şi asta pentru că, cel mai probabil, s-a considerat că avocata originară din Satu Mare ar fi persoana care ar putea contribui cel mai bine la menţinerea acestei organizaţii pe plaja naţionalistă, aşa cum a făcut-o şi Anna Horvath. Ca dovadă este faptul că, la scurt timp după instalarea în funcţie, Olah Emese a început să acuze unele partide româneşti de faptul că, din cauza schimbării de atiudine de care acestea dau dovadă, se îngreunează aplicarea efectivă a aşa-ziselor drepturi lingvistice, promiţând că, într-o lună şi jumpătate, în Cluj-Napoca, vor fi amplatate indicatoare pe care va fi scris şi Kolozsvar. Tot ea a propus angajarea în primărie de cunoscători ai limbii maghiare care să redacteze documente şi în această limbă. Asta a considerat noul viceprimar că ar fi problema fundamentală a minorităţii maghiare din Cluj-Napoca, şi nicidecum nevoia de locuri de muncă sau buna convieţuire dintre români şi maghiari. Adică, dacă e scris şi Kolozsvar pe indicatorul de localitate, maghiarii de aici chiar ar trăi mai bine!?

Şi dacă tot veni vorba, parcă “olah” înseamnă în unugureşte “valah”. Oare doamna Olah Emese ar trăi mai bine dacă pe “indicatorul” dânsei de identitate ar sta scris Olah Valaha Emese?

Cosmin Puriş

Articole din aceeasi categorie