Papa II

radu vidaRADU VIDA

Mai întâi o explicaţie: titlul editorialului se referă strict la mâncare şi, evident, este pentru a doua oară că abordez subiectul. În consecinţă, pericolul mă paşte nu numai pe mine, care, s-ar putea să mă încred, dar şi pe dumneavoastră, că ascultaţi de un nespecialist!  Fost gurmand, însă, recent adus pe… calea cea bună. Cel puţin în ceea ce priveşte greutatea corporală.

Dincolo de orice glumă… proastă, trebuie să mărturisesc că subiectul mi-a fost sugerat de o ştire publicată de Food Fraud Database, un fel de poliţie a mâncăcioşilor şi a celor care… umblă la deteriorarea conceptului de alimentaţie sănătoasă. Şi, mai ales, naturală. De data aceasta se vorbeşte despre contrafacerea alimentelor. Şi spune în studiul organizaţiei amintite că peste 10 la sută dintre alimente sunt păcălite.

Trist?

Puţin spus. E de-a dreptul criminal, pentru că, vedeţi dumneavoastră, omul e… dotat cu anume enzime, care, la o adică, respectiv în procesul de digestie, se ocupă de prelucrarea materialelor pe care le primeşte organismul. Pentru… păcăleli, Natura n-a prevăzut nici un fel de microorganisme. Asta înseamnă că alimentele respective ori trec prin noi ca apa sfinţită (ştiţi şi dumneavoastră: nici nu strică, nici n-ajută!) sau se depun pe te miri unde, sub forma lor “naturală”.

Şi cauzează!

Food Fraud Database dă şi o listă cu cele mai… atractive alimente, care sunt supuse unor măsluiri continue. Iată: brânza, uleiul de măsline, mierea, jambonul Iberico, ciocolata, peştele, vodca, şofranul şi vinul sunt alimente care se pretează la asemenea practici. Criminale, repet!

Vreau să înţelegeţi că sunt cu totul împotriva acestui comportament al unei părţi din marea şi numeroasele componente ale industriei alimentare. Pot să-i înţeleg, însă, pentru că goana după câştig uşor îndeamnă la tot felul de nelegiuiri. Ceea ce nu pot să înţeleg, însă e de ce ni se spun nouă asemenea grozăvii. Nu cred în conspiraţii mondiale, cu toate că “specialiştii” aduc argumente dintre cele mai solide. Nu pot să cred că cineva, cu bună ştiinţă, încearcă să otrăvească omenirea. Dacă sunt unii care o fac, e pentru că  inconştienţă joacă un rol mult mai mare decât dorinţa de câştig facil.

Dar: în aceste condiţii, în care toată lumea ştie, FFD demonstrează ştiinţific că practica contrafacerilor alimentare a crescut în ţările dezvoltate ale lumii, ar trebui să se ia măsuri. Este insuficient şi neproductiv să ni se atragă atenţia că anume alimente sunt măsluite. Nu zic că e rău de ştiut. Că omul, prevăzător în general, poate să elimine acele alimente care efectiv îi fac rău. Dar nu ajunge să înjurăm pe crâşmarul care bagă apă-n vin; şi nu ajută la nimic faptul că renunţăm la una sau alta din bunătăţile înşirate mai sus; după cum  nici nu putem fi siguri că … singuri putem face diferenţa dintre un aliment adevărat şi unul păcălit în cine ştie ce laboratoare. Adevărul e că pentru astfel de operaţiuni există inspectori, tot felul de băgători de seamă care altă treabă n-ar avea, decât să pună japca pe cei care se dedau la asemenea practici. Şi, cu siguranţă, ar trebui să existe un pachet de legi care să prevadă pedepsie crâncenă. Sigur, contează şi educaţia, şi vorba dojenitoare, şi atenţionările repetate. Dar, în cest caz, ca de altfel şi în multe altele, coerciţia dă rezultate mult mai bune decât  buchetul de neologisme de ocară şi mângâieri pe creştet..

Numai că, în ultima vreme, ne-am obişnuit să facem din orice rahat… bici, îl dăm la televizor sau la gazetă, organizăm dezbateri, inclusiv cu parlamentari şi, după concluzionări, uităm de subiect.

Pe când, reglementarea situaţiilor şi aplicarea severă a legii ar aduce un plus de bine pentru toată lumea.

Corect?

Articole din aceeasi categorie