Până când?

Avem în continuare parte de tot felul de gesturi ofensatoare şi sfidătoare la adresa Centenarului Marii Uniri, şi asistăm la acţiuni concepute de Budapesta şi derulate de UDMR prin care se doreşte, cu orice preţ, să se umbrească aniversarea a 100 de ani la Marea Unire.
Tonul acestor provocări a fost dat de însuşi liderul UDMR, Kelemen Hunor. Acesta a transmis, încă din ajunul anului Centenar, că etnicii maghiari nu vor sărbători, în 2018, o sută de ani de la Marea Unire şi că “această acceptare ar trebui să fie parte a înţelegerii şi respectului reciproc”.
În ianuarie, preşedintele Consiliului Demnităţii Umane din Ungaria, aflat la Cluj-Napoca, alături de parlamentarul ungar Gergely Gaal, spunea că „în România trebuie să se comemoreze şi aniversarea a o sută de ani de la ocuparea Transilvaniei. Da, într-adevăr asta este ceea ce numesc românii Marea Unire!”. În iulie, la Tuşnad, premierul Ungariei Victor Orban declara că România a intrat în urmă cu o sută de ani în epoca modernă şi că din punctul de vedere al maghiarilor Centenarul Marii Uniri nu este un moment de sărbătoare. Tot la Tuşnad, în această vară, preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, spunea că proiectul european trebuie să dea un răspuns corect problemei Trianon, despre care a afirmat că este o problemă europeană, pentru care trebuie găsită o soluţie comună.
Acestea sunt doar câteva din gesturile care continuă să arate că antiromânismul maghiar nu este doar o teorie, ci o realitate. Ultima mârşăvie din această serie de provocări şi jigniri pe care iredenta maghiară le face constant împotriva României este aşa zisul film documentar ‚’1000 de ani în Ardeal, 100 de ani în România’’, realizat la solicitarea UDMR şi al cărui regizor este nimeni altul decât redactorul şef al Redacţiei minorităţi din cadrul Studioului Teritorial al TVR Cluj, Vig Emese. După cum aţi putut citi în ediţiile trecute ale cotidianului nostru, voci avizate în domeniul istorigrafiei spun că filmul nu este altceva decât un instrument prin intermediul căruia se deplânge Ungaria Mare şi se încearcă să se pună sub semnul întrebării legitimitatea unirii Transilvaniei cu România.
Toate acestea puteau fi însă prevenite dacă reprezentanţii instituţiilor statului român ar fi luat poziţie fermă faţă de provocările iredentist – şovine puse la cale de guvernul Ungariei prin braţul său din România, UDMR, şi ar fi uzat de instrumentele legale şi diplomatice pentru a opri aceste obrăznicii. Budapesta şi UDMR şi-au făcut un obicei din a minţi cu neruşinare în ceea ce priveşte istoria românilor şi a acestui spaţiu al Europei, precum şi în cazul drepturilor minorităţii maghiare din România, deşi aceasta se bucură de un cadru legislativ extrem de bine pus la punct, care răspunde nevoilor de păstrare a indentităţii naţionale a acestora, lucru apreciat unanim la nivel european.
Revenind la filmul ‚’1000 de ani în Ardeal, 100 de ani în România’’, ce e grav e că în jocul perfid al UDMR au intrat şi angajaţi ai staului român, care în loc să promoveze spiritul de toleranţă în Anul Centenarului, preferă să se alăture unor demersuri scandaloase şi reprobabile. Şi aici, după cum aţi văzut, este vorba, alături de Vig Emese, angajata Studioului teritorial al TVR Cluj, şi de Lucian Năstase Kovacs, directorul unei prestigioase instituţii de cultură din Cluj-Napoca.
Este de văzut până când vor mai fi tolerate aceste atitudini şi cine se va sesiza şi va lua măsurile care se impun.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie