Pagubă-n TVA

Ilie Călian

CALIANA doua zi după reducerea TVA la produse alimentare la doar 9% – reducere şi “pe verticală”, şi “pe orizontală”, aşa încît nimeni să nu se împiedice în ea, primul ministru Victor Ponta a prezentat în Parlament o analiză a evoluţiei României în primele luni ale acestui an, analiză care arată că România are cel mai înalt ritm de creştere din UE. (De altfel, corecţia “în sus” pe care au făcut-o organismele de analiză economică internaţionale confirmă optimismul Guvernului). Exact în aceeaşi zi, în Parlament, “noul” PNL se împiepta cu Puterea prin două moţiuni simple. Evident, era o aiureală, al cărei scop nu era nici măcar să influenţeze opinia publică, ci doar să dea impresia unor membri “fuzionaţi” că, acolo sus!, Blaga şi Gorghiu “vegheză”, că “dă-i şi luptă!” pentru instalarea unui guvern PNL, a guvernului “meu”, cum zicea preşedintele Iohannis, preşedintele-scriitor, care produce cîte o carte din trei în trei luni. (Că preşedintele-scriitor este defazat faţă de problemele ţării o dovedeşte faptul că l-a invitat pe primul ministru şi pe guvernatorul BNR la o discuţie despre aderarea României la zona euro. Pentru orice om cu capul pe umeri şi cu oarecare informaţie în domeniu, este evident că aderarea României la euro, în 2019, ar fi o imensă prostie, dar care ar face bine cîtorva ţări din UE, în primul rînd Germaniei-, în situaţia sabotajului Marii Britanii şi a prăbuşirii economiilor “euro” ale Greciei, Spaniei, Portugaliei, chiar Italiei, ţări de IMM-uri fără o bază industrială puternică. Însă, probabil, Iohannis trebuiă să-şi “plătească” oarecum cele 1,5 milioane de voturi pe care le-a primit peste noapte, cu ajutorul te miri căror “servicii”.)

Dincolo, însă, de penibilele jocuri politice din Parlament şi dinafara lui, dincolo de feluritele aprecieri ale unor “specialişti” în economie şi finanţe, în centrale electrice şi autostrăzi, în rezervele subsolului şi clenciul geostrategic al României, dincolo de orice discuţii ori simple palavre, rămîne un fapt: România a redus la 9% TVA pentru produsele alimentare de uz uman şi animal (cu excepţia băuturilor alcoolice), precum şi pentru serviciile HORECA- hoteluri, restaurante, catering (adică, în principiu, turism). Înainte de asta, feluriţi “specialişti”, împinşi din spate de anumite interese – de la cele strict infantile de partid, la cele mai îmbîrligate, ale unor trusturi şi state străine – au căutat cu lumînarea “pericolele” acestei curajoase decizii, care îmbină şi interesele producătorilor, şi pe cele ale consumatorilor, întrucît va conduce la creşterea consumului şi la impulsionarea activităţii economice, inclusiv a aceleia bazate pe micuţul capital autohton.

Cum va reacţiona “piaţa”? Asta este niţel mai complicat. Cei pe care nu-i atinge reducerea TVA sînt micii producători – pentru că nu sînt plătitori de TVA, ci de impozit agricol – şi firmele cu o cifră de afaceri mai mică de 65.000 de euro pe an, care nici ele nu plătesc TVA. Aşadar, dinspre partea acestora să nu ne aşteptăm la reduceri de preţuri. Pe de altă parte, există posibilitatea ca atît producătorii, cît şi prestatorii de servicii să-şi mărească adaosul comercial. Dar o fac pe propriul risc: pînă la urmă “piaţa” va regla aberaţiile.

Domeniul la care nu ştiu dacă s-au gîndit cei de la Fisc şi de la Protecţia consumatorilor este acela al activităţilor de catering. Există multe firme private care au preferat ca, în locul bonurilor de masă (a căror valoare Guvernul a crescut-o de la 1 iunie cu cîteva zeci de bani), să ofere un prînz “cald” angajaţilor. După ce Băsescu şi Boc au crescut TVA la 24%, firmele de catering au micşorat porţiile de hrană oferite acelor salariaţi. Ce vor face acum? Vor reveni la un meniu de două feluri de mîncare, cu salată şi pîine, sau vor găsi diferite modalităţi pentru a-i păcăli pe salariaţi (cu complicitatea angajatorilor respectivi)?! Dar feluritele restaurante cu “meniul zilei” între 10, 12, 14 lei?! Vor mări porţiile sau vor reduce preţurile?!

După cum bine se ştie, inventivitatea românilor este absolut nelimitată atunci cînd e vorba să fure, să înşele, să mintă. În bună tradiţie iobăgească, toţi românii se vor plînge de ticăloşia altora, continuînd să-şi facă mendrele, bine ştiind că încălcarea legii se face cu consimţămîntul complice al tuturor: fiecare “închide ochii” la încălcarea legii de către cineva din familie sau dintre prieteni…

Articole din aceeasi categorie