Omul potrivit la locul potrivit, aşa poate fi caracterizat sumar deputatul PSD, Cornel Itu

• Mereu preocupat de problemele clujenilor, parlamentarul are agenda foarte încărcată •

Aflat la al treilea mandat, după ce a primit votul de încredere al clujenilor la alegerile din această iarnă, deputatul Cornel Itu, a fost preşedintele organizaţiei municipale PSD Dej, precum şi prim-vicepreşedinte şi preşedinte executiv al organizaţiei judeţene Cluj. Consilier local şi judeţean din partea social-democraţilor, în perioada 2000-2004, respectiv 2004-2008, apoi deputat PSD din 2008 până în prezent, Itu – a cărui principală caracteristică este seriozitatea -, spune că în toate funcţiile pe care le-a deţinut şi le deţine în Partidul Social Democrat şi în Parlament s-a implicat cu întreaga energie şi experienţa acumulată în timp. La începutul acestui mandat a fost reales în funcţia de secretar al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare. Marele avantaj al deputatului clujean este faptul că are experienţă atât în domeniul administraţiei locale, cât în activitatea politică la nivel local şi central, deopotrivă. Mereu preocupat de problemele clujenilor, şi nu numai, statutul de parlamentar nu l-a îndepărtat niciodată de realităţile comunităţilor mai mari sau mai mici, întrucât a ţinut mereu legătura cu primăriile şi consiliile locale ale oraşelor şi ale comunelor din Colegiul 6, precum şi cu administraţia judeţeană.

Reporter: Fiind deja la al treilea mandat de deputat şi, totodată, deţinând în decursul anilor mai multe funcţii administrative şi politice, care sunt priorităţile dumneavoastră pentru anul 2017 din punct de vedere al activităţii parlamentare?

Deputat Cornel Itu: În primul rând doresc să le mulţumesc clujenilor şi dejenilor pentru încrederea pe care au arătat-o faţă de programul de guvernare al PSD, care conţine două mari componente – una economică şi una socială – pe care eu, ca deputat, mi le însuşesc. Totodată, asigur electoratul din întregul judeţ că voi continua demersurile pentru proiectele iniţiate în nume personal şi voi elabora altele noi, toate pentru şi în beneficiul cetăţenilor. În urma încrederii acordate de români la alegerile din decembrie, avem în Parlamentul României o majoritate PSD –ALDE. Cetăţenii au nevoie de un Legislativ care să fie atent nu doar la interesele marilor jucători de pe piaţa economică, aşa cum acţionează politicenii de dreapta. Oamenii vor ca reprezentanţii lor să fie conectaţi la realităţile cotidiene ale tuturor categoriilor sociale. Să nu uităm că în perioadele guvernelor PSD, România a înregistrat creştere economică. Guvernele PSD au avut grijă ca pensiile şi salariul minim pe economie să crească şi au avut, totodată, măsuri apreciate de mediul de afaceri. Atât noi, parlamentarii PSD, cât şi Executivul, suntem consecvenţi în privinţa acestor măsuri, iar salariile profesorilor şi ale personalului sanitar au fost deja majorate de la 1 ianuarie 2017. Totodată, am majorat punctul de pensie, iar din 1 februarie, vânzarea imobilelor cu valoarea de până la 450.000 de lei va fi scutită de impozit. Nici studenţii nu au fost uitaţi, bursele fiind majorate şi acordându-li-se călătorii gratuite cu trenurile CFR pe întreaga perioadă a anului.  Alte priorităţi ale social-democraţilor sunt: acordarea de facilităţi fiscale pentru cetăţeni – scăderea TVA, scutirea pe profitul reinvestit, eliminarea de taxe nefiscale de la 1 februarie 2017, impozit zero pe dividende -, astfel încât să aducem cât mai mulţi români nivelul clasei de mijloc. Fiecare om care munceşte din greu merită o locuinţă, acces la educaţie şi servicii de sănătate de bună calitate, şi, de ce nu, o vacanţă pe an împreună cu familia. Suntem parte a Uniunii Europene şi avem dreptul la o viaţă decentă.

Rep: Cum apreciaţi componenţa Parlamentului României de după alegerile din decembrie?

C.I.: Parlamentul s-a înnoit, sunt foarte mulţi oameni tineri, şi acest lucru este de bun augur. Inclusiv echipa noastră, a deputaţilor şi senatorilor PSD Cluj, este una majoritar tânără, plină de energie. Cred că cea mai importantă misiune a Parlamentului României este să se recredibilizeze în faţa alegătorilor. Legislativul este instituţia care reprezintă democraţia în cel mai pur sens al cuvântului, şi ţinuta morală, munca şi servirea interesului public nu sunt negociabile.

Rep: Aţi vorbit despre proiectele naţionale ale coaliţiei de guvernare. Cu siguranţă agenda dumneavoastră pentru acest nou mandat cuprinde şi proiecte locale. Vă rugăm să ne vorbiţi despre acestea.

C.I.: Eforturile mele în activitatea de deputat s-au îndreptat spre îmbunătăţirea infrastructurii, educaţiei, sistemului medical, sportului, culturii şi a economiei clujene în general, şi a celei dejene în special. Sunt mulţumit că proiectul pe care l-am iniţiat pentru înfiinţarea parcului ştiinţific şi tehnologic TETAPOLIS a fost adoptat şi promulgat. Este un mare pas înainte pentru judeţul Cluj şi mă bucur că am contribuit la acest lucru. De asemenea, voi sprjini finalizarea lucrărilor la Autostrada Translvania şi construirea Spitalului Regional de Urgenţă –  acestea fiind două proiecte deosebit de importante pentru judeţul Cluj şi pentru întreaga regiune.

Îmi doresc ca cei pe care i-am reprezentat două mandate consecutive să remarce progresele la nivelul municipiului Dej şi a comunelor arondate. Pentru Dej, vor fi prioritare construcţia centurii ocolitoare a municipiului, construcţia une săli de sport şi a unui bazin de înot, modernizarea Liceului Tehnologic “Constantin Brancuşi”, semnalizarea acustică şi optică a trecerii de cale ferată OMV (sens giratoriu) şi modernizarea Grupului ?colar Someş Dej, iar autorităţile locale vor avea susţinerea mea în realizarea acestor obiective. De asemenea, voi sprijini numeroase proiecte care vizează modernizarea comunelor arondate Colegiului 6 Dej, respectiv zonele adiacente municipiilor Dej şi Gherla.

Am o colaborare foarte bună cu primarii din zonă, ţinem mereu legătura şi astfel am ocazia să aflu care sunt problemele pe care le întâmpină oamenii de la sate. Majoritatea proiectelor pe care le voi sprijini se referă la lucrări de apă şi canalizare, la modernizarea, asfaltarea şi construirea de drumuri, poduri, la extinderea reţelei electrice şi de gaze, construirea şi modernizarea căminelor culturale, precum şi reabilitarea unităţilor de învăţământ. Consider că toţi cetăţenii trebuie să beneficieze de condiţii bune de trai, indiferent că locuiesc în oraşe sau în sate. Sper ca în acest mandat să duc la bun sfârşit atât proiectele aflate deja în procedură parlamentară, cât şi pe cele pe care le voi promova de acum înainte.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie