Nu ştie stânga ce face dreapta

Nu trebuie să fii cine ştie ce analist politic ca să constaţi că scena politică autohtonă este dominată copios în acest moment de forţele de dreapta. Constatăm acest lucru limpede: dreapta deţine cele mai importante două funcţii din stat, cea de preşedinte, respectiv cea de prim-ministru.

Ceea ce reclamă o reformă profundă a stângii. Întrebarea este care din acestea se află de partea întunecată a forţei? De la pierderea alegerilor prezidenţiale, social-democraţii, paralizaţi de eşec, stau grămadă, ca sardinele-n conservă, pe un butoi cu pulbere. N-are cine să aprindă fitilul. În loc să se reformeze, partidul se mumifică.

Dar reforma nu poate avea loc şi nu putem asista la un restart până când liderii stângii, adică principalii vinovaţi ai dezastrului, nu se vor da la o parte. Stânga a afişat şi în campania electorală o atitudine anti-europeană, iar discursul a fost identic cu cel folosit de peremişti la alegerile din 2000. Sunt tare curios cine dă startul reformei, dar mai cu seamă ce alianţe se vor crea? Mulţi fug de PSD ca dracul de tămâie. Un aliat puternic ar putea fi Victor Ponta şi al său partid, PRO România. Deunăzi, “micul Titulescu” a lăsat să se înţeleagă că nu exclude o colaborare cu social-democraţii, însă în vară spulbera oferta PSD-ului formulată de Gabriela Firea. E clar că Ponta are un obiectiv îndoit: doreşte să fortifice PRO România ca partid de stânga şi să împuşte funcţia celui mai puternic om din stat în 2024.

Acceptă rămânerea în opoziţie, ca aliat al PSD-ului, dar cu o singură condiţie: fără Viorica Dăncilă în ecuaţie. La rândul lui, Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD-ului, nu ar spune „nu” unei colaborări cu PRO România. Între timp, Ponta a primit o lovitură sub centură, iar Mihai Tudose i-a întors spatele, demisionând din PRO România. Motivul divorţului a fost trădarea lui Tudose, care a votat guvernul Orban, deşi Ponta a fost categoric în această privinţă, cerând boicotarea şedinţei din Parlament.

E clar că atunci când i-a criticat pe social-democraţi pentru eşecul din alegerile prezidenţiale, Ponta a arătat-o cu degetul pe Dăncilă. Îl vedem pe Ponta foarte activ, preocupat să racoleze oameni în partidul său.

Nu pot să nu mă întreb cum va juca USR? Dar mai înainte trebuie să stabilim dacă partidul lui Barna este de stânga sau de dreapta? Conducerea asumă viziuni de dreapta. Desigur, o discuţie despre ideologia partidelor nu este cea mai inspirată în acest moment. În fond, cred că pentru foarte mulţi români, conceptele de stânga şi dreapta în politică mai mult îi încurcă atunci când se decid pe cine să pună ştampila. Vă mărturisesc că mă includ în această categorie a neştiutorilor. Cineva, cu mai multă pricepere în politică, spunea că nici consacratul PSD nu este un partid veritabil de stânga, ci mai degrabă unul care „propovăduieşte un conservatorism populist”.

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie