Nu avem anticipate, dar avem alegeri amânate

Acum totul trebuie să fie despre lupta împotriva noului coronavirus și despre măsuri care să contracareze criza economică, care, din păcate, se adâncește. Nu mai este loc de bătălii politice și campanii electorale. Nu există contextul sigur nici pentru o ieşire în parc, darămite pentru organizarea alegerilor.

Prin urmare, salutăm amânarea alegerilor locale, care nu trebuia să fie doar o opțiune sau o variantă de luat în calcul, ci o convingere la care să adere tot eșichierul politic. Coronavirusul instituie o pauză forțată pe scena politică și prelungește mandatul aleșilor locali cel puțin până la toamnă și cel mult până la iarnă. Discuţiile despre anticipate şi alte mize de natură politică sunt prea mărunte acum. Marea miză este sănătatea românilor.

Așadar, o decizie pe care n-aș interpreta-o drept înțeleaptă, ci mai degrabă firească, ținând cont de împrejurări. Este evident că așa cum competițiile sportive sunt suspendate, așa cum slujbele religioase se desfășoară în anonimat, nici activitățile de campanie nu se pot organiza.

În acest caz, mandatul primarilor aflați în funcție, a consilierilor locali și județeni, precum și a șefilor de consilii județene se prelungește până la 31 decembrie, aceasta fiind data limită. Ținând cont de situație, există baza legală pentru care alegerile pot fi amânate, iar mandatul primarilor prelungit. O dovedește articolul 151 din Codul Administrativ: „Mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav”. Propunerea amânării a venit din trei surse: Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul de Interne și Ministerul Lucrărilor Publice. Dealtfel, a fost inițiat un proiect OUG în acest sens, iar potrivit acestuia viitorii candidați vor avea nevoie de doar 25.000 de semnături, iar partidele vor depune o singură listă de susținători. Cu alte cuvinte, procedurile pentru pregătirea și ulterior desfășurarea alegerilor se simplifică. Unele surse politice iau în calcul sau propun variante pentru organizarea alegerilor la toamnă, fie în septembrie, fie în octombrie, în funcție de evoluția pandemiei. Reacția principalilor actori de pe scena politică după această decizie era de așteptat să fie unitară, în acord cu proritatea de moment.

Alături de principalele formațiuni politice, PSD și PNL, partidele din linia a doua, în speță UDMR, ALDE, ProRomânia și USR au căzut de-acord că alegerile nu se pot organiza în vara acestui an. Social-democrații au evitat să spună un punct de vedere tranșant, dar curentul de opinie majoritar în partid este că va fi nevoie de amânarea alegerilor locale. Și liberalii din teritoriu au transmis la centru că amânarea alegerilor este cea mai bună decizie în acest moment. Nu era cazul ca actualul guvern să forțeze organizarea alegerilor locale, văzând ce s-a întâmplat în Franța, unde guvernanții au decis să amâne turul doi după fiasco-ul întregistrat în primul tur. Alegerile locale în Hexagon, unde am asistat la un record în privința absenteismului, au rămas suspendate între cele două tururi. Revenind la spațiul românesc, dacă liberalii nădăjduiesc să împingă organizarea alegerilor locale la pachet cu cele parlamentare, generând astfel anticipatele, cei din UDMR exclud o astfel de „lipeală”. Cert este că se aşteaptă o remisie a crizei, pentru a se crea contextul optim organizării alegerilor, atât a celor locale, cât şi a celor parlamentare.

Articole din aceeasi categorie