Mult s-a cerut, puţin s-a dat

Situaţia dificilă din economie, produsă de răspâdirea coronavirusului, a determinat mai multe asociaţii profesionale şi/sau patronale să sugereze sau să ceară măsuri fiscale care să le sprijine activitatea. O scurtă recapitulare a acestora, fără a avea pretenţia de exhaustivitate, nu este, poate, inutilă.
Un sondaj al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii arată că antreprenorii au propus, printre altele, acordarea unui ajutor de stat cu subvenţii de până la 75% pentru plata salariilor din domeniile afectate, achitarea în totalitate, din bugetul sănătăţii, a indemnizaţiei aferente concediilor medicale pentru angajaţii cu coronavirus sau aflaţi în carantină, amânarea plăţii Contribuţiilor pentru Asigurări Sociale şi de Sănătate (CASS) până la 3 luni, amânarea plăţii impozitului pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) în dificultate.
Şi Uniunea Națională a Patronatului Român a solicitat scutirea de la plata Contribuţiilor pentru Asigurări Sociale (CAS) și CASS pentru 3 luni, subvenționarea salariilor până la nivelul salariului minim pe economie pe 3 luni, suspendarea plății TVA, acordarea de împrumuturi de urgență cu dobândă redusă pentru companiile în dificultate cu o perioadă de grație de 6-12 luni, suspendarea pentru o perioadă a plății ratelor la credite. Confederaţia Patronală Concordia a propus un set de peste 100 de măsuri, printre care figurează amânarea termenului de plată pentru CAS, CASS şi pentru Contribuţia Asiguratorie pentru Muncă (CAM) pe 3 luni, cu o bonificaţie de 5% pentru companiile care o plătesc, scheme rapide de împrumut garantate de stat pentru IMM-uri sau transformarea temporară a programului Start-Up Nation într-o schemă de sprijin pentru IMM-uri.
Solicitări punctuale au fost făcute şi de reprezentanţii unor industrii. Reprezentanţii cîtorva dintre cele mai importante hoteluri clujene au cerut anularea sau amânarea cu un an de la plata impozitului pe clădiri, 6 luni de scutire totală de la plata CAS şi CASS şi anularea timp de un an a impozitului specific pe care îl achită hotelurile raportat la numărul de paturi.
Toate aceste solicitări au fost făcute înainte de apariţia Ordonanţei de Urgenţă, prin care Guvernul vrea să atenueze efectele crizei provocate de coronavirus. Concret, Guvernul a decis să asigure plata şomajului tehnic în proporţie de 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut, rambursarea de TVA până în limita sumei de 9 miliarde lei, şi majorarea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri.
Dacă în privinţa salariilor lucrurile mai stau cum mai stau – deşi plata salariilor pentru cei în şomaj tehnic ar urma să se facă în 30 de zile, deci, până atunci fiecare se descurcă cum poate – referitor la alte cereri nu a existat nici o reacţie. Guvernul nu a luat în considerare nici suspendarea plăţii CAS, CASS sau CAM, nici suspendarea plăţii impozitului pe profit, nici suspendarea plăţii TVA de firmele în dificultate – în acest sens doar s-au dat asigurări că se va returna TVA-ul de 9 miliarde lei. Despre amânarea sau anularea impozitelor pe clădiri sau a impozitului specific datorat de hoteluri nu s-a pomenit nimic, aşa cum nu s-a vorbit nimic despre o schemă rapidă de împrumut pentru IMM-uri, asigurându-se doar majorarea plafonului de garantare a creditelor.
Pe de altă parte, Guvernul nu pare a fi luat în calcul măsurile propuse de Comisia Europenă, care permit să se instituie scheme de granturi directe de până la 500.000 euro în favoarea unei companii, să se ofere garanții de stat subvenționate privind împrumuturile bancare sau să se permită împrumuturi publice și private cu rate ale dobânzii subvenționate. Ce-i drept, aceste propuneri ale Comisiei se află încă în dezbatere, dar este de presupus că vor fi adoptate rapid de statele membre ale Uniunii.
După cum se vede, mult s-a cerut, puţin s-a dat. Oricum ar fi, măsurile adoptate, atâtea câte sunt, vor “costa” 2,036 miliarde lei. E mult, e puţin? E suficient sau e doar o “frecţie la un picior de lemn”? Rămâne de văzut. Până una-alta, avem totuşi un motiv de bucurie: au înflorit cireşii.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie