Modificarea modificării

Celebra Ordonanţă 114, cunoscută în special datorită sintagmei “taxa pe lăcomie”, mai are doar cîteva zile de trăit în forma actuală. Lansat cu surle şi trâmbiţe la sfârşitul anului trecut, actul cu pricina a fost contestat acerb de mai tot mediul de afaceri, iar acum guvernul încearcă să dreagă cumva busuiocul, pentru joi fiind anunţată o nouă variantă a Ordonanţei. Cum va arăta aceasta încă nu se ştie, Marius Budăi, titularul portofoliului de la Muncă, anunţând că deocamdată se mai “fac calcule”. De ce nu s-or fi făcut aceste calcule anul trecut, pentru a nu mai fi nevoie ca, după doar câteva luni, modificarea să fie din nou modificată, este greu de înţeles.

După cum probabil vă amintiţi, printre inovaţiile fiscale promovate în iarnă se numără şi cîteva referitoare la o adevărată obsesie a alianţei de la guvernare: pensiile private obligatorii – aşa numitul Pilon II. Ordonanţa a redus comisionul de administrare la Pilonul II de la 2,5% la 1% şi a introdus cerinţe suplimentare de capital, acesta urmând să fie de 5, 7 sau 10% din contribuţii, în funcţie de valoarea fondului administrat. La începutul primăverii, administratorii fondurilor de Pilon II afirmau că noile cerinţe impun o suplimentare a capitalului cu circa 800 de milioane de euro, ceea ce pune o povară nesustenabilă asupra industriei, şi solicitau renunţarea la aceste pretenţii. Valentin Lazea, economistul-şef al BNR (instituţie ce pare a fi devenit inamicul public numărul 1 pentru guvern), a apreciat că marea majoritate societăţilor de administrare ale Pilonului II se gândeşte să se retragă din România din cauza condiţiilor impuse, iar o bună parte dintre analiştii economici avertizau că Pilonul II va fi astfel desfiinţat.

De ce ar vrea şefii guvernului să se întâmple aşa ceva este greu de spus, însă merită făcută o minimă analiză a eficienţei acestui sistem. După cum a anunţat recent Autoritatea de Supraveghere Financiară, în 2018 peste 6.800 de persoane au beneficiat de plăţi de la Pilonul II, valoarea medie anuală a plăţii fiind de 7.567 lei, iar cea lunară de 630 lei. Conform datelor furnizate chiar în aceste zile de Casa Naţională de Pensii Publice, pensia medie (de stat) este acum de 1.181 lei. Un simplu calcul aritmetic arată că pensia privată este peste jumătate din pensia medie, şi asta după numai 11 ani de la înfiinţarea Pilonului II. Adevărata dimensiune a acestei valori iese şi mai bine în evidenţă dacă ne gândim că pentru pensia de stat se achită contribuţii la stat zeci şi zeci de ani.

Conform estimărilor, în următorii 15 ani fiecare angajat din România va susţine circa 2,5 pensionari, astfel că în 2040 pensia de stat ar urma să fie de doar 25% din salariul mediu pe economie, iar Pilonul II ar suplimenta suma cu 10-15%. Altfel spus, pensionarii ar urma să aibă o pensie de stat şi mai mică decât cea de acum, dar suma ar urma să fie majorată de pensia privată. Poate că, în primul şi în primul rând, la asta ar trebui să se gândească actualii guvernanţi când fac tot felul de modificări legislative.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie