Maestrul dezastrului

Din luna decembrie a anului trecut, când Guvernul Dăncilă a fost demis, România traversează o adevărată criză politică care, din păcate, nu dă semne să se încheie prea curând. Ba chiar dimpotrivă, după cum stau lucrurile. Dar criza nu este doar politică. Este, în realitate, timp pierdut în dezvoltarea României. Principalul responsabil de această situaţie, destul de gravă, este nimeni altul decât preşedintele Klaus Iohannis, un adevărat maestru al dezastrului, care în contextul alegerilor prezidenţiale, şi-a dorit cu orice preţ să scape de guvernul social democrat şi să-şi impună „guvernul meu’’. Şi asta pentru că imperialul Iohannis dorea să nu aibă niciun fel de emoţie privind câştigarea celui de al doilea mandat de preşedinte. Din păcate, după instalarea la guvernare, liberalii nu s-au dovedit capabili să facă ceea ce aşteptau românii. Ei au acţionat doar pentru a-şi impune controlul asupra instituţiilor cheie din stat şi pentru a se asigura că vor rămâne la putere cât mai mult timp. Pentru a-şi atinge aceste obiective, PNL şi Iohannis au încercat să forţeze organizarea de alegeri anticipate şi să schimbe legea electorală în vederea alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Liberalii au luat în calcul varianta anticipatelor sperând că puternicul curent antipesedist se va menţine alte câteva luni şi că înfocaţii alegători ai lui Iohannis vor vota PNL-ul la anticipate, putându-se obţine o majoritate confortabilă în Parlament. De asemenea, o altă şmecherie gândită de PNL a fost alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Liberalii au crezut că prin revenirea la această formulă, vor reuşi, prin diverse alianţe şi combinaţii, ţesute între turul întâi şi turul al doilea de scrutin, să-şi mărească armata de primari din ţară, în detrimentul PSD. Numai că nu a fost să fie nici una, nici alta.

Demersul cu alegerea primarilor în două tururi de scrutin a eşuat deoarce Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea pe acest proiect de lege, generând moţiunea de cenzură a cărei finalitate o ştim cu toţii.

A căzut şi planul cu anticipatele, pentru că liberalii s-au trezit că este aproape imposibil, din punct de vedere Constituţional, să declanşeze acest lucru.   

Iată ce spune Constituţia la Articolul 89. Dizolvarea Parlamentului: „(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”. Observaţi că textul spune “cel puţin două solicitări de învestitură”. Dar dacă sunt trei, patru, cinci, o sută?!

Textul constituţional nu este destul de clar, lăsând loc la interpetări. Aşa că, atâta timp cât nu este o prevedre imperativă privind organizarea de alegeri anticipate după respingerea a două solicitări de investitură, se pot face astfel de cereri, în fiecare lună, până la termenul normal din toamnă al legislativelor.

După aceste eşecuri şi după ce s-au trezit că Ludovic Orban trebuie să-şi încheie cariera de prim ministru la Palatul Victoria, liberalii au găsit vinovatul: Curtea Constituţională. De câteva zile asistăm la un şir de atacuri din partea unor lideri PNL la adresa instanţei de contencios constituţional, deoarece a stabilit că  decizia lui Iohannis de a-l numi din nou pe Orban prim-ministru, după ce tocmai a fost demis prin moţiune de cenzură, este neconstituţională.

Mă întreb şi vă întreb: oare respectarea deciziilor Curţii Constituţionale nu ţine de statul de drept? Oare cei care se declarau până mai ieri prin ţară şi prin Parlamentul European apărători ai statului de drept nu ar trebui să se abţină de la comentarii şi atacuri pe seama deciziilor instanţei supreme? Se pare că pentru liberali nu contează acest lucru şi respecă statul de drept doar atunci când le convine.

Din păcate pentru români, de când a început această brambureală politică, economia merge tot mai rău, moneda naţională s-a despreciat accelerat, iar inflaţia îşi face de cap. Cât va mai dura toată aiureala? Poate ne va spune marele teuton de Sibiu Klaus Werner Iohannis.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie