Legea salarizării i-a îmbolnăvit pe angajaţii din Sănătate. De nervi

După ce, la începutul acestei săptămâni, angajaţii din Fisc şi Vămi şi-au oprit activitatea în semn de protest faţă de noua Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, corul nemulţumiţilor a fost completat de o nouă categorie profesională: angajaţii din Sănătate. Două federaţii sindicale reprezentative pentru acest sector – Sanitas şi  Hipocrat – au ameninţat că vor bloca activitatea în sistemul de sănătate publică şi asistenţă socială, dacă legea salarizării unitare va fi adoptată în varianta Ministerului Muncii, fără amendamentele depuse de sindicate.

Cei din Sanitas, federaţie care reprezintă în special cadrele medicale medii, susţin că, în forma actuală, legea va crea noi dezechilibre salariale în sistem. Sindicaliştii solicită ceea ce ei numesc “o ierarhizare corectă a salariilor, pe verticală”, includerea tuturor categoriilor profesionale care lucrează în sănătate, inclusiv personalul TESA, în prevederile care reglementează salarizarea în sector, eliminarea plafonului de 30% care limitează sporurile, precum şi aplicarea integrală a creşterilor salariale începând cu 1 ianuarie 2018, pentru toţi salariaţii din sistem.

Nici reprezentanţii Federaţiei Hipocrat nu  sunt mai fericiţi cu noile prevederi. Ei consideră că legea produce grave dezechilibre în sistemul sanitar, o adâncire a inechităţilor salariale şi o încălcare a legilor în vigoare, inclusiv anularea sau modificarea unor drepturi deja câştigate. Printre altele, sindicaliştii reclamă situaţia duratei şi plăţii gărzilor, şi discriminarea categoriilor de personal din sistemul sanitar. Ca şi colegii din Sanitas, şi cei din Hipocrat solicită aplicarea legii de la începutul anului viitor pentru tot personalul, nu doar pentru medici şi asistenţi medicali.

Iritarea tuturor sindicaliştilor a fost amplificată şi de faptul că se aşteptau ca propunerile lor să fie adoptate. Ambele federaţii au depus amendamente atât la Guvern cît şi la Parlament, iar în primă instanţă acestea au fost considerate corecte. Astfel, reprezentanţii ministerelor Muncii şi Sănătăţii au apreciat drept pertinente solicitările făcute, şi, mai mult chiar, amendamentele au fost aprobate în două comisii ale Senatului, cea de Sănătate şi cea de Buget Finanţe. Surpriza a venit din partea Comisiei de Muncă, care a respins, cu excepţia uneia, toate cererile, atitudine care i-a înfuriat pe  sindicalişti.

De altfel, noua lege a nemulţumit şi alte categorii profesionale. Dacă lucrurile par a se fi liniştit în privinţa finanţiştilor, cu totul alta este situaţia celor din administraţia publică locală. Deşi  indemnizaţia primarilor şi viceprimarilor a fost majorată spectaculos, ceilalţi angajaţi continuă să reclame lipsa unei grile de slarizare, ceea ce face ca stabilirea salariilor în administraţie să rămână la discreţia primarului sau consiliului local, precum şi difereţele salariale între “centru” şi “provincie”.

Nici cei din Federaţia Sindicatelor Libere din Invăţământ nu sunt satisfăcuţi. Ei cer respectarea  Programului de guvernare aprobat de Parlament, care prevede creşterea salariilor cu 20% din 1 iulie şi cu 30% din 1 ianuarie 2018, şi nu o majorare cu 50% din 1 ianuarie, aşa cum spune noua lege, ceea ce conduce, datorită decalajului temporal, la o diminuare cu 6% a veniturilor. De asemenea, ei mai solicită ca salariul de bază maxim în învăţământul preuniversitar să reprezinte circa 0,28 din indemnizaţia Preşedintelui României.

Desigur, modificări ale legii salarizării unitare (care pare a fi tot mai puţin unitară) mai pot fi aduse inclusiv în faza dezbaterilor din Parlament şi chiar şi după aceea, dacă preşedintele Iohannis o retrimite forului legislativ. Este dificil de anticipat cum va reacţiona în continuare Parlamentul, mai ales că dorinţa stringentă a PSD-ului pare a fi adoptarea legii pe repede înainte, aşa că este posibil că dezbaterile să fi superficiale. Un lucru, însă, pare a fi din ce în ce mai sigur: noua lege nu va rezolva toate inechităţile existente în prezent, iar guvernanţii, în loc să scape de o problemă, s-ar putea trezi cu noi bătăi de cap.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie