La jumătatea drumului

radu vidaRADU VIDA

Sîntem mereu codaşi. Sau, dacă vreţi, primii la… rele. Promitem. Ne angajăm. Dar, pînă la urmă, trebuie să ne cerem scuze. N-am putut, n-au fost condiţii, nu sînt bani… Mai rău e că nimănui nu-i mai pasă. Ne-am obişnuit oarecum cu această situaţie şi, omul de rînd sau autorităţi, ridică din umeri. Tac. Şi merg mai departe, într-un ritm neagreat de partenerii noştri din UE.

Deşeurile, bunăoară.

Ocrotirea mediului a devenit o preocupare centrală a comunităţii europene. Politicile multor state au depăşit aşteptările, după cum şi populaţia a răspuns pozitiv la mai toate iniţiativele autorităţilor. Aşa se face că UE şi-a permis să ridice standardele, să ceară o tot mai strictă colectare a deşeurilor de orice fel.

Directiva europeană spune clar: 4 kg. de DEEE pe fiecare locuitor al ţării! Factorii responsabili au semnat şi s-au bucurat, probabil, de încă… o excursie în străinătate. Au venit acasă şi mai că n-au făcut nimic pentru ca această directivă să fie îndeplinită. Nu ! Nu pentru ei ! Ci pentru noi. Pentru că noi am beneficia de un mediu mai curat. Noi am putea recupera o serie de materiale şi materii prime. Şi tot noi ne-am bucura de preţuri mai reduse la unele produse…

Dacă…

La o analiză continentală a aplicării directivei UE din 2012 s-a ajuns la concluzia că în România s-au colectat doar 2 kg. de DEEE pe locuitor. Jumătate. Şi pare că nimănui nu-i pasă. În marile oraşe, pubelele colorate sînt deteriorate şi amestecate, în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor. Aşa-zisele clopote sînt ignorate de către populaţie. Iar cei responsabili cu ridicarea şi înlocuirea lor s-au molipsit şi ei, făcînd treaba asta cu mare întîrziere.

E drept: Legea care trebuie să reglementeze ansamblul problemei se află încă ( ???) la Cameră. Dar, veţi zice, ar trebui să existe o doză de bun simţ care să… Ei bine, această… doză se regăseşte în Pădurea Făget, spre exemplu, unde locuitorii civilizaţi şi urbani ai Clujului aruncă tot felul de saci cu o mare varietate de materiale de construcţii. Pădurea Hoia s-a… specializat în adăpostirea gunoaielor menajere. Iar Pădurea Lombului excelează în peturi. Dar gunoaie se aruncă şi pe malul lacurilor din judeţ, şi în zonele de păşunat, şi de-a lungul căilor ferate, în spatele sau în faţa blocurilor, pe casa scărilor, şi pe lîngă tomberoane, şi…

Evident că aşa nu se mai poate.

Pe Someş şi pe Canalul Morii trec, agale, tot felul de mizerii din locuinţele oamenilor, în Nadăş, Hăşdate şiSălătruc s-au pescuit televizoare şi frigidere… Iar exemplele ar putea continua. Reclamele sporadice nu sensibilizează pe nimeni. Iar timidele măsuri luate de către cei care asigură curăţenia oraşelor şi satelor sînt total insuficiente. Nu s-au îmbunătăţit lucrurile nici dacă unele din aceste resturi au fost plătite. În schimb, ori pe cine întrebi, se arată indignat de atitudinea… altora, de lipsa spiritului civic, de nesimţire etc.

Soluţia ?

Probabil că tot forţa coercitivă va rezolva lucrurile. E nevoie de zgîlţîirea inspectorilor care trebuie să asigure un areal curat şi eliminarea acelora care se duc la serviciu doar pentru a-şi lua salariul. Canalizarea unei părţi a voluntariatului, nu neapărat pentru strîngerea gunoaielor după alţii, ci de sesizare a organelor abilitate, care pot aplica amenzi pentru nerespectarea legilor de mediu. Şi, nu în ultimul rînd, finalizarea Legii, care să permită sancţiuni atît de drastice, încît frica să conducă la un mai bun management în acest domeniu.

Articole din aceeasi categorie