La final de mandat, satisfacţia reuşitelor (II)

„Când am preluat acest post (de director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă – n.n.), mulţi prieteni din interiorul spitalului mi-au spus că e o greșeală, că acest spital este neguvernabil (datorită dimensiunilor, datoriilor, multitudinii de probleme care existau în fiecare secţie). Sunt foarte mulţumită azi să le demonstrez că s-au înşelat, că spitalul este guvernabil dacă echipa managerială este performantă, unită, vizionară şi dacă toţi angajaţii înţeleg sensul efortului dezvoltării şi se raliază la el” – spune, de acum fostul director medical al SCJU Cluj, prof. univ. dr. Cristina GHERVAN.

În opinia sa, după un mandat de aproape patru ani, satisfacţia cea mai mare „este că în urma muncii asidue şi a sacrificiilor personale făcute se văd rezultate concrete, care influenţează pozitiv calitatea actului medical şi condiţiile de muncă ale angajaţilor”.

Dezamăgiri? Oamenii pe care nu a reuşit să-i convingă de „sensul pozitiv al schimbărilor implementate”, şi care nu au putut (sau nu au vrut) să vadă „imaginea de ansamblu a demersului conducerii SCJU Cluj şi s-au considerat personal lezaţi de deciziile luate”.

– Spuneaţi, vorbind de relaţia bună cu toţi angajaţii spitalului, pe care aţi avut-o în cei aproape patru ani de mandat, că „aceşti oameni au un volum enorm de muncă (având in vedere dimensiunile foarte mari ale spitalului), au o foarte mare răspundere şi frecvent lucrează sub presiunea unor termene hiperurgente, fără să beneficieze şi de o salarizare motivantă, ceea ce creează mari dificultăţi în recrutarea şi chiar în menţinerea unui personal administrativ calificat şi motivat”.

Consideraţi că sunt necesare modificări legislative cu privire la normarea personalului administrativ?

Se impun modificări legislative cu privire la normarea personalului administrativ! De exemplu, SCJU are normat un număr de posturi prevăzut pentru un spital cu „peste 1000 de paturi”, dar SCJU Cluj are 1542 de paturi, deci şi personalul administrativ ar trebui să fie cu 50% mai numeros. Dacă acest aspect nu se va schimba, prevăd că va fi tot mai dificil de a ocupa posturile vacante şi de a asigura administrarea spitalului.

– Relaţia cu şefii de secţii, cum a fost, pe perioada mandatului dvs?

– În calitate de director medical am condus consiliul medical, deci relaţiile cu şefii de secţii şi compartimente au fost foarte importante; numai prin ei şi cu ei am putut implementa modificările dorite.

Majoritatea mi-au fost aproape şi au înțeles că este nevoie de un efort comun pentru a schimba mentalităţi, pentru a implementa proceduri şi protocoale în desfăşurarea activităţii medicale, pentru a moderniza activitatea din toate punctele de vedere. Cel mai important era să înțeleagă spitalul şi necesităţile acestuia în ansamblul său şi să nu se limiteze strict la interesele secţiei pe care o conduc, lucru care, pentru unii, s-a dovedit foarte dificil.

Cum apreciaţi relaţia dvs, de director medical al SCJU Cluj, cu UMF „Iuliu Haţieganu”?

– Relaţia cu universitatea a fost foarte bună, aşa cum era şi normal să fie. M-am bucurat, încă de la numire, de spijinul domnului rector prof. dr. Alexandru Irimie şi de cea a preşedintelui senatului universitar, prof. dr. Ioan Ştefan Florian, şi am beneficiat de susţinerea şi sfaturile lor pe toată perioada mandatului.

Majoritatea medicilor din SCJU sunt şi cadre didactice, deci cele două aspecte ale activităţii sunt indisolubil legate: cadrele didactice, studenţii, medicii rezidenţi sunt participanţi esenţiali în desfăşurarea activităţii într-un spital universitar, sunt elementele care dinamizează, valorizează şi cresc prestigiul unităţii medicale.

– Dar colaborarea cu primul manager economist al spitalului, cum a decurs?

– A fost o colaborare excelentă! Competenţele de economist ale domnului manager Petru Şuşca au fost esenţiale pentru redresarea economică a spitalului. Sunt ferm convinsă că nici un medic (oricât de bine intenţionat) nu ar fi putut să realizeze asta.

M-a impresionat devotamentul şi dedicaţia lui pentru dezvoltarea spitalului. Faptul că mai există oameni care se pot dedica unor scopuri nobile şi generoase este o lumină în nebuloasa de interese personale care ne asaltează din toate părţile. Cred că am făcut o echipă bună şi ne-am atins majoritatea obiectivelor cu care am pornit la drum acum aproape patru ani.

– Ce aţi reuşit să îmbunătăţiţi în relaţia cu rezidenţii şi mai ales în privinţa condiţiilor de pregătire a acestora în secţiile SCJU Cluj?

– Pentru prima oară în istoria SCJU Cluj, am organizat întâlniri cu medicii rezidenţi, le-am ascultat doleanţele şi, pe cele care ţineau de spital, am încercat să le rezolvăm, în limitele legislaţiei.

Sunt, însă, aspecte legate de organizarea procesului de învăţământ şi formare la nivelul secţiilor, aspecte care sunt de competenţa coordonatorilor de rezidenţiat şi a şefilor de secţie, aspecte în care nu putem interveni, dar pe care le-am semnalat conducerii UMF. De asemenea, i-am susţinut logistic în acţiunile organizate de Asociaţia Medicilor Rezidenţi şi îi vom susţine şi în continuare. Suntem conştienţi că de formarea lor depinde calitatea serviciilor medicale în anii care urmează. Mai mult, am scos la concurs posturi pentru medici rezidenţi din an terminal, tocmai pentru a le oferi stabilitate pentru viitor şi a-i descuraja să-şi caute destinul (după 10-12 ani de formare medicală!) în ţări din lumea largă.

– Câte studii clinice s-au derulat în SCJU Cluj pe perioada mandatului dvs?

– Studiile clinice sunt parte integrantă din activitatea spitalului. Având medici cu un mare prestigiu profesional, cererea de studii clinice este foarte mare. În medie, pe an, sunt aprobate 40 – 50 de noi studii clinice. Unele se desfăşoară pe o perioadă de un an, altele pe doi, trei sau patru ani, aşa încât este greu de spus precis câte studii se derulează în prezent.

De altfel, activitatea de cercetare care se desfăşoară în spital este mult mai vastă: de la lucrările de licenţă, până la lucrări de doctorat, studii postdoctorale, activitatea de cercetare a centrului IMOGEN, toate acestea ar avea nevoie de atenţia, supervizarea şi urmărirea unui departament de cercetare-dezvoltare, care în prezent lipsește în SCJU Cluj, astfel că această activitate a fost tot în sarcina directorului medical, ceea ce nu este nici normal, nici eficient, volumul de muncă fiind foarte mare.

Consider că înființarea unui departament de cercetare-dezvoltare în SCJU este o necesitate pentru viitor.

– Care este satisfacţia dvs cea mai mare la final de mandat de director medical al celei mai mari unităţi sanitare cu paturi din România?

– Satisfacţia cea mai mare este că în urma muncii asidue şi a sacrificiilor personale făcute în aceşti ani se văd rezultate concrete, care influenţează pozitiv calitatea actului medical şi condiţiile de muncă ale angajaţilor.

– Dar cea mai mare dezamăgire?

– Cea mai mare dezamăgire este că au existat oameni pe care nu am reuşit să-i conving de sensul pozitiv al schimbărilor implementate, oameni care nu au reuşit (sau nu au vrut) să vadă imaginea de ansamblu a demersului nostru şi care s-au considerat personal lezaţi de deciziile luate.

– După aproape patru ani de experienţă de director medical, ce părere aveți: economist, sau medic – cadru didactic universitar la conducerea unui spital clinic județean de urgenţă cu rol de spital regional? Vă rog, argumentaţi răspunsul.

– Nu sunt eu în măsură să tranşez o dilemă pe care guvernanţii şi legiuitorii acestei ţări o au de multă vreme. Pot să spun doar că experienţa cu un manager economist pe care am trăit-o în aceşti ani în SCJU a fost una excelentă, dar nu neg posibilitatea ca şi un medic să fie un manager foarte bun. Oricum, ambele aspecte (medical și economic) sunt esenţiale în conducerea unui spital, aşa că un manager economist are nevoie de un director medical foarte bun, iar un manager medic are nevoie de un director economic foarte bun.

Ceea ce este sigur, este faptul că managementul este o specializare care se învaţă teoretic şi practic – este o adevărată meserie. Desigur, spiritul managerial are şi o componentă înnăscută, dar, ca orice talent, trebuie cultivat prin mult studiu şi multă muncă.

– Veţi candida pentru un nou mandat de director medical al SCJU Cluj?

– Decizia de a nu candida pentru un nou mandat nu a fost uşoară, fiindcă este motivant să faci parte dintr-un demers aşa de efervescent şi de pozitiv ca acela care s-a desfăşurat în SCJU în ultimii patru ani. Totuşi, faptul că am multe alte responsabilităţi (medicale, ştiinţifice şi, nu în ultimul rând, didactice), între care m-am împărţit foarte greu, m-a convins să renunţ la un nou mandat. Ca să nu mai spun de viaţa personală şi de familie, căreia vreau să-i acord mai mult timp.

– Aveţi experienţa de aproape patru ani a acestei funcţii. Ce condiții consideraţi că ar trebui să îndeplinească viitorul director medical?

– Multe calităţi sunt necesare pentru un post aşa de greu, dar cele mai importante le consider: dedicaţia, disponibilitatea şi consecvenţa.

Pe lângă astea, este nevoie şi de viziune, de capacitatea de a proiecta deciziile de azi, în contextul economic, social şi administrativ, nu pe mâine, ci pe peste 10-20 de ani. Fără o asemenea gândire poţi supravieţui, dar nu poţi progresa; or, în aceşti patru ani, am dovedit nu numai că spitalul a supravieţuit, ci a şi progresat foarte mult, progrese care se văd în fiecare secţie şi compartiment, dar mai ales se văd în calitatea îngrijirilor oferite în SCJU Cluj.

Când am preluat acest post, mulţi prieteni din interiorul spitalului mi-au spus că e o greșeală, că acest spital este neguvernabil (datorită dimensiunilor, datoriilor, multitudinii de probleme care existau în fiecare secţie). Sunt foarte mulţumită azi să le demonstrez că s-au înșelat, că spitalul este guvernabil dacă echipa managerială este performantă, unită, vizionară şi dacă toți angajaţii înţeleg sensul efortului dezvoltării şi se raliază la el.

– Regretaţi ceva, la părăsirea acestei funcţii?

– Nu am regrete. A fost o perioadă în care am învăţat foarte mult şi am dobândit o experienţă care, cu siguranţă, îmi va fi de folos în viitor. Am dezamăgiri privind oameni pe care cândva i-am admirat şi care în timp s-au dovedit a fi foarte mici şi meschini, dominaţi de orgolii stupide şi ambiţii nejustificate… E greu să accepţi că te-ai înşelat aşa de tare… Pe viitor voi fi mult mai prudentă în a-mi investi încrederea şi admirația.

– Căror activităţi vă veţi dedica, după încetarea mandatului de director medical al SCJU Cluj? 

– Foarte multe activităţi mă aşteaptă: activitatea medicală, care este cea care îmi place cel mai mult, activitatea didactică, pentru care am o mare plăcere şi dăruire, dar şi activitatea ştiinţifică, care mi-a adus cele mai mari satisfacţii în carieră.

Multe proiecte au fost „puse în aşteptare” pe parcursul mandatului de director medical al SCJU Cluj, care mi-a acaparat aproape în exclusivitate timpul, proiecte cărora mă voi putea dedica în anii care urmează.  Nu în ultimul rând, sper să am mai mult timp pentru mine şi pentru minunata mea familie, pe care am cam neglijat-o în ultimii ani.

Mulţumesc pe această cale tuturor celor care m-au susţinut pe parcursul acestui mandat şi tuturor colaboratorilor!

M. TRIPON

 

Articole din aceeasi categorie