Interservisan – la aniversare

Există oameni care, din dragoste de semeni, nu-şi precupeţesc ştiinţa şi efortul personal, pentru ca nouă, celorlalţi, să ne fie mai bine. Un asemenea personaj, care a făcut din brandul medicinii româneşti – Interservisan – un respectat simbol al bunei deserviri a celor suferinzi, este directorul general al aşezământului, prof. univ. dr. Teofil Pop. Acu’,la ceas aniversar i-am adresat câteva întrebări:

– Da. 25 de ani înseamnă mult. Şi puţin, totodată. Mult pentru că… au trecut 25 de ani şi puţin pentru că timpul a trecut foarte repede. Pentru mine însă, Interservisan înseamnă o realizare deosebită. Am dezvoltat policlinicile de pe str. Pascaly şi Moţilor, precum şi Novia, clinică de chirurgie estetică şi înfrumuseţare.

– Cum a încolţit ideea acestor clinici?

 – Începând din 1978 am avut şansa să circul prin Vest. Nu aveam deloc intenţia de a rămâne acolo, dar încă de la primele ieşiri mi s-au făcut oferte de muncă la unele dintre cele mai bune clinici din Elveţia, Germania… În urma unor operaţii complicate, am reuşit să-mi fac nişte relaţii de mare calitate. Şi propunerile de a lucra la ei au curs. Părinţii mei aveau însă o casă care urma să fie demolată. Mi-a fost milă să-i las de izbelişte. Şi n-am rămas. Dar fiecare ieşire a însemnat vizitarea unor spitale şi aşa mi-a încolţit ideea unei instituţii medicale private. Eram încărcat de idei şi aşteptam doar situaţia favorabilă pentru a le pune în practică. Am avut pregătiţi bani pentru o casă pe care i-am sacrificat, m-au ajutat şi prietenii din Vest şi nu departe de cabinetul particular de pe Universităţii mi-am propus să fac o clinică de chirurgie cervico-facială, maxilo-facială şi ORL. Am mers în audienţă la primarul Tălpeanu, i-am spus ce vreau şi mi-a explicat că lucrurile sunt foarte complicate. Nu avea voie să facă concesiuni de terenuri, dar m-a ajutat cu un spaţiu la mezaninul unui bloc. Am preferat cartierul Gheorgheni. Am construit, am pus totul la punct şi am deschis în 1993, după care am dorit să am şi un spaţiu cu paturi. M-am înscris la un program FARE şi cu ce am pus eu şi ce au dat ei am construit această clinică. Între timp a crescut clientela, în primul rând datorită calităţii umane a medicilor care s-au oferit să lucreze la mine. Aşa am calculat încât, în fiecare an, să reţin nişte sume pentru viaţa mea personală şi restul să fie investite. Aşa am reuşit să mă modernizez continuu. Au contat şi relaţiile mele din Vest, pentru că anumiţi furnizori de aparatură medicală au acceptat sistemul de barter pentru cele mai performante aparaturi medicale. Şi lucrurile au mers bine. Am atras clientelă din toată ţara, avem peste 25.000 de pacienţi din Vest, dar avem aparatură şi dotări de laborator de excepţie, în aşa fel încât Clinica să fie tot timpul la un nivel foarte înalt.Tot ceea ce vedeţi este a clinicii, niciodată n-am întârziat plata impozitelor sau a salariilor. Iar asta contează într-un business cinstit şi normal. Şi sunt mândru pentru ceea ce am realizat. Pentru că nu le duc în mormânt. Ci vor rămâne!

– Mi-e greu să alătur termenii de medicină şi business, dar…

 – … Este şi business…

– … dar principalul motor al afacerii este dezvoltarea. Aţi făcut bijuteria de pe Calea Mănăştur. Ce urmează?

 –       O clinică nouă, pe care intenţionez s-o construiesc în curtea Interservisan, o clinică destinată numai pentru laboratoare. Proiectul este terminat, depus la Primărie şi aştept din moment în moment să iasă autorizaţia.

– Viaţa nu e alcătuită numai din culori trandafirii. Aţi avut şi dezamăgiri?

 – Vă spuneam că părinţii mei au fost expropriaţi. Am dat statul în judecată, am obţinut nişte bani, nu puţini!, şi am spus că eu n-am nevoie de banii aceştia. Aş fi vrut un teren aici, pe dealurile Gheorghenilor, să facem un azil de bătrâni. Medicii mei de aici, puteau zilnic să consulte acolo. Ei, n-a fost să fie! La Valea Drăganului era o şcoală părăsită, fără elevi dar cu 24 de săli de clasă. Mă gândeam că se poate mansarda şi dubla spaţiul. O clădire foarte bună pentru bolnavi cu tulburări de comportament, psihiatrie, afectaţi de droguri… Drumul e asfaltat, Valea Drăganului oferă un peisaj absolut liniştitor. Aveam şi spaţii pentru hoteluri… Proiectul era împreună cu cei de la antidrog, iar profesorul Teo Bengescu de la Bucureşti mi-a spus că se mută acolo. Eu m-am angajat să finanţez totul. Dar, Ministerul Învăţământului n-a trecut şcoala la Ministerul de Interne. Şi proiectul a picat. Trist.

– Chiar n-am vrut să vă trezesc amintiri mai puţin plăcute…

 – Dar trebuie spus că ideile trebuie susţinute. Investiţiile bune trebuie realizate. Iar oportunităţile exploatate la maxim. Din păcate, sunt oameni prin ministere care n-au nici o treabă cu aceste lucruri care, până la urmă, fac cinste localităţii, ţării…

– De la înălţimea realizărilor dumneavoastră, puteţi da câteva sfaturi pentru generaţiile viitoare?

 – Trebuie ştiut că cei 6 ani de medicină nu înseamnă nimic. Da: medic de familie la ţară, undeva… Acel medic trebuie să se pregătească foarte bine şi, după 5 ani, să susţină examenul de rezidenţiat. În acest timp, e de însuşit la perfecţie o specialitate. Dacă s-a… lipit de medicii care ştiu medicină şi şi-a dat examenul de specialist poate evolua rapid. Trebuie răbdare şi perseverenţă. Sacrificii. Şi, nu în ultimul rând, entuziasm. Nu titlul contează, ci câştigă practicienii de zi cu zi. Am medici tineri, de mare calitate umană şi profesională. Dar, în fiecare an renunţ la câţiva medici care au un comportament haotic, nu monitorizează permanent bolnavul, nu caută confirmarea diagnosticelor cu examene paraclinice, nu dau randament medical sau au o atitudine delăsătoare faţă de pacient. Poate şi această selecţie permanentă ne-a adus faima de care ne bucurăm. Acest mare complex medical, Interservisan are 120 de medici. Dar nici unul nu se crede atotştiutor. Trimit bolnavii şi la un coleg pentru a dibui afecţiunile de graniţă, citesc şi se perfecţionează continuu, participă la congrese internaţionale…

–       Nuntă de argint, putem spune. Dar putem să ne gândim şi la nunta de aur. Cum vedeţi perspectivele Interservisan?

 – Noua clinică va fi una ultramodernă. Laboratoare construite pentru anii 2030-2040. Există toate condiţiile pentru ca lucrările să înceapă cât mai curând. Şi, în continuare, vom selecta medici şi personal medical de cea mai bună calitate. Pentru ca brandul Interservisan să dăinuie.

Să nu credeţi că drumul a fost uşor. Interservisan şi-a amplificat personalitatea într-un cadru natural favorabil. Iar relaţia cu bolnavii s-a manifestat integral sub auspiciile încrederii reciproce. Detaliul are importanţa lui, întregul scapă de obsesia fragmentării, iar personalul medical face în aşa fel încât tot omul să se simtă mai bine, chiar înainte de a beneficia de tratamentul de specialitate.

Tare, nu?

 Interviu realizat de  Radu VIDA

Articole din aceeasi categorie