Instituţiile culturale homeless ale Clujului

Două din instituţiile importante din Cluj-Napoca, care au tradiţie pentru a da şi la alţii, n-au în schimb sedii proprii. Cele două şi-au pus speranţele în Centrul Cultural Transilvania, proiect al Primăriei Cluj-Napoca, însă lucrurile se mişcă cu viteza melcului turbat. În cazul Filarmonicii, sediul acesteia a fost propus pe un teren aflat pe Bulevardul “21 Decembrie”, unde în urmă cu trei ani a fost amenajată o parcare. Se pare însă că pe locul respectiv există proiectul ridicării unui hotel, aşa că Filarmonica mai trebuie să aştepte pentru a dobândi un sediu propriu. Ca dealtfel şi Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, care funcţionează, la fel ca şi Filarmonica, într-o clădire retrocedată în 2009. Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca, a fost înfiinţată în 1919 sub denumirea „Conservatorul de Muzică din Cluj”. Primul ei rector a fost compozitorul şi dirijorul Gheorghe Dima. Instituţia a fost trasformată în anul 1931 în „Academia de Muzică şi Artă Dramatică din Cluj”.

În anul 1949, după desfiinţarea Bisericii Române Unite cu Roma, sediul central al Academiei de Muzică a fost mutat în clădirea Academiei Teologice Unite din Cluj.

În cazul Filarmonicii, situaţia este demnă de filmele cu “Stan şi Bran”, instituţia neavând nici măcar o sală în care să-şi desfăşoare concertele, ci “zboară” precum cucul dintr-o sală în alta. La începutul primăverii acestui an se vehicula o hotărâre a Consiliului local de contractare a unui credit în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, iar o parte din bani să fie direcţionaţi pentru construcţia unui sediu al Filarmonicii. Vice-primarul Dan Tarcea spunea că proiectul clădirii Filarmonicii nu poate fi susţinut numai de la bugetul municipiului Cluj-Napoca, invocând o serie de probleme şi de pierderi. În 2011, adică în urmă cu opt ani, au existat nu mai puţin de 14 propuneri concrete pentru sediul Filarmonicii, dar toate s-au dus pe apa sâmbetei ca şi cei opt ani. În anul centenarului Universităţii “Babeş-Bolyai” şi a Clubului Sportiv Universitatea Cluj, două din cele mai importante instituţii de cultură din “Oraşul Comoară”, Filarmonica Transilvania şi Academia de Muzică “Gheorghe Dima” sunt precum boschetarii, fără sedii proprii. De peste zece asistăm la concursuri de idei şi promisiuni, la neputinţă, incompetenţă, dar mai ales nepăsare. Fiecare campanie electorală la Cluj-Napoca a cuprins promisiuni legate de Filarmonică. Fumigene, praf în ochi, gaze lacrimogene. Prizăm ca drogaţii gogomăniile aleşilor, dar mă întreb dacă ne facem probleme că artiştii fomişti ai Clujului ne pleacă?

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie