Încă un tărăboi în Justiţie

Două subiecte de mare interes au apărut, în ultima perioadă, în domeniul Justiției.

Unul este legat de decizia Curții Constituţionale a României, prin care s-a stabilit că există un conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pe tema completurilor specializate în corupţie și că trebuie rejudecate dosarele soluționate în prima instanță înaintea deciziei ÎCCJ din 23 ianuarie 2019, dacă acestea nu sunt definitive. Cel de al doilea vizează încercarea mai multor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii de a bloca validarea Adinei Florea în funcția de șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, după ce ea a obținut cel mai mare punctaj la concursul organizat pentru ocuparea postului.

Deşi decizia Curții Constituționale (CCR) de săptămâna trecută era mai mult decât clară, liderii Opoziței au declanșat un tărăboi de nedescris, încercând să convingă opinia publică că soluția dată l-ar scăpa pe Dragnea de pușcărie. Astfel, liderul USR Dan Barna a catalogat decizia CCR drept „o nouă şi devastatoare lovitură asupra justiției”, arătând că de soluție ar putea beneficia mai mulți politicieni PSD, printre care și Liviu Dragnea. Cel mai înfuriat a fost liderul PNL, Ludovic Orban. El a cerut demisia judecătorilor Curţii care au votat, spunea el, „în favoarea lui Dragnea”. Practic, atât Barna cât și Orban nu au făcut altceva decât să încerce să profite de conjunctura generată de decizia CCR, pentru a poza în așa-ziși „apărători ai statului de drept” și a mai câștiga ceva capital de imagine. Numai că, de această dată, atât liderul PNL cât și cel de la USR nu au făcut decât să calce în străchini. Și asta, deoarece s-a dovedit că decizia CCR nu a avut nicio influență în zona pe care încercau s-o indice cei doi. Adică, asupra dosarului Dragnea. De altfel, CCR, aticipând tărăboiul care se va isca, a încercat să explice pe înțelesul tuturor că prin decizia dată „urmează a fi rejudecate doar dosarele soluţionate în primă instanţă şi care nu au sentinţe definitive”. Numai că, pentru unii, precizarea nu a fost destul de clară. Astfel de gesturi și atacuri nefondate la adresa instituțiilor fundamentale ale statului nu fac decât să arate infantilismul politic al celor care le generează. Este grav că asemenea atitudini nu întăresc nicidecum „statul de drept”, așa cum vor să arate unii, ci, dimpotrivă, crează neîncredere față de aceste instituții. Trebuie să se înțeleagă odată pentru totdeauna că esența staului de drept constă, în primul rând, în respectarea normelor, regulilor și a tuturor deciziilor venite din zona Justiției, nicidecum în contestarea lor. Altfel, vom da dovadă că încă nu ne-am desprins de mentalitatea postfeudală și că „statul de drept” este doar o lozincă.

Şi încercarea unora dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a bloca validarea Adinei Florea în funcția de șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) se înscrie în același registru de acțiuni ce nu au nicio legătură nici cu statul de drept și nici cu binele justiției. Plenul CSM a fost nevoit să-şi amâne şedinţa pentru a patra oară din lipsă de cvorum, astfel neputându-se valida rezultatele concursului pentru numirea Adinei Florea. Cei care au boicotat plenul sunt Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader și Nicolae Solomon – vicepreședintele CSM, ei cerând amânarea discuțiilor privind Secția de Investigare a magistraților până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO. Această atitudine nu are nicio legătură cu atribuțiile membrilor CSM,ci mai degrabă se înscrie în cu totul altă zonă, cea a abuzului în serviciu. Nu poți să blochezi activitatea unei instituții atât de importante precum CSM numai pentru că unora nu le convine persoana care a câștigat un post printr-un concurs legal. Sau, poate că aceste persoane și-au amintit că au ceva schelete prin fișete sau prin dosarele judecate și rămase încă în arhive, iar noua secție de investigare a magistraților ar putea să le scoată la lumină!?

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie