Încă un malpraxis pedagogic

În 2018, în timpul mandatului „eruditului” și controversatului Valentin Popa la Ministerul Educației, ne-am pricopsit cu erorile din manualele de Geografie, Matematică și Biologie pentru elevii din clasa a VI-a. Nu cu mult timp în urmă, un învățător de lege, dorind să știe ce trebuie să facă ca să moștenească viața de veci, a ratat de pe linia porții, șutând ca un începător în ale belferitului în peluza penibilului. Și-a dat cu stângul în dreptul, cu dreptul în bară și cu bara în cap. Amețit, învățătorul, pe numele său Spiridon, a reinventat limba română, și a „corectat” greșit un elev mai luminat, considerând că patinoar se scrie altfel, cu „u” în loc de „o”, drept pentru care l-a faultat la notă și în loc de calificatul „foarte bine” i-a dat numai „bine”. Nici nu s-a răcit bine episodul petrecut în inima Moldovei, la Iași, la un colegiu ce poartă numele celui mai mare bard al României, Mihai Eminescu, că o altă gafă pătează învățământul din țara noastră. Despre ce este vorba? La simularea evaluării naționale pentru elevii de clasa a VIII-a, la proba limba și literatura română, o poezie scrisă în 1844 de poetul german Heinrich Heine, intitulată „Stai și asculți sub ramuri…”, i-a fost atribuită românului Ștefan Octavian Iosif, care numai a tradus-o în anul 1895 și a publicat-o în revista „Viața”, însă fără a se face această mențiune în subiectul formulat de către Centrul pentru Evaluare și Examinare, care a sunat astfel: Demonstrați că poezia „Stai și asculți sub ramuri” aparține genului liric. Or Ecaterina Andronescu, Ministrul Educației, darnică nevoie mare, a aruncat toată vina pe Centrul respectiv. Aceasta a apreciat drept „impardonabilă” eroarea. Atât învățătorul de la Iași, cât și membri competenți ai Centrului Național de Examinare și Evaluare și-au cerut scuze public. Și cu asta basta. În sensul în care eroarea va fi dată uitării. Și atunci de ce ne mirăm că elevii scriu perle la Bacalaureat? De ce să facem din țânțar armăsar, când Ministerul Educației a avut nu mai puțin de patru miniștri mari și lați în 2018! Ministerul a început cu Liviu Pop, care i-a predat ștafeta lui Valentin Popa, însă acesta a făcut câteva gafe demne de cascadorii râsului și plânsului. Când un ministru face dezacorduri și habar nu are să se exprime coerent, atunci culegem ceea ce semănăm. Îmi aduc aminte că unul din parlamentarii USR, Mihai Goțiu dacă nu greșesc, l-a cadorisit pe Valentin Popa cu o carte de gramatică, pe care să pună burta atunci când are indigestie. Popa și-a dat seama că nu-i folosește la nimic.
L-a urmat Rovana Plumb și învățământul „sta singur în cavou și era vânt și scârțâiau coroanele de plumb”. În fine, ca la o cursă atletică de 4×100 metri, ultimul schimb în ștafetă l-a asigurat Ecaterina Andronescu, celebră pentru că în 2009 a intrat cu talpa și a desființat școlile de artă și meserii. Așa se face că Andronescu și-a început al patrulea mandat ca Ministru al Educației, împinsă de la spate de propunerea PSD. Cel puțin surprinzător, dacă avem în vedere că madam Ecaterina l-a urzicat pe liderul partidului, Liviu Dragnea, căruia i-a cerut, prin intermediul unei scrisorele parfumată pestilențial, să se retragă de la conducerea PSD-ului.
În fine, rezultatele de la recenta simulare vor fi afișate pe 22 martie. Parafrazându-l pe marele Heinrich Heine, iarnă afli în sistemul de învățământ din România.

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie