Încă o tâmpenie

După cum s-a putut constata în aceşti 30 de ani de când avem din nou un Parlament, de mult prea multe ori opiniile ce aparţin membrilor acestei instituţii par a fi rezultatul unei beţii îndelungate, urmate de o mahmureală crâncenă. O listă completă a dobitociilor debitate de aleşii naţiei ar ocupa cu siguranţă prea multe pagini de ziar, dar cîteva exemple tot merită amintite.

Unul este propunerea semnată de Carmen Dan și Florin Iordache, care voiau să dea puteri sporite polițiștilor, inclusiv legitimarea și chiar ducerea cu forţa la secție a protestatarilor paşnici, cu toate că o lege similară fusese deja declarată neconstituțională de Curtea Constituţională. Un deputat PSD, Dumitru Gherman, a fost iniţiatorului unui aşa-zis proiect de lege, botezată a Recunoştiinţei, care îi obliga pe copii să achite o pensie părinţilor, sub ameninţarea unei pedepse cu închisoarea. Tot cu închisoare urmau să fie pedepsiţi şi cei care făceau gălăgie în bloc – nu mai ştiu cine a avut această strălucitoare idee demnă de câteva rânduri într-o antologie a prostiei omeneşti. Şi Codrin Ştefănescu şi Eugen Nicolicea au vrut să modifice Codul Penal după ce au fost înjuraţi pe stradă de cetăţeni revoltaţi de efectele recursului compensatoriu. Cei doi doreau ca insulta şi calomnia să redevină fapte penale, respectiv să nu mai fie sancţionate doar din punct de vedere „civil”, deşi cele două infracţiuni au mai figurat în Codul Penal, dar au fost dezincriminate de Curtea Constituţională încă din 2006.

Enumerarea ar putea continua mult şi bine (adică rău), dar să ne oprim la ideea debitată săptămâna trecută de deputatul PSD Adrian Solomon, preşedinte al Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor, care a cerut eliminarea indemnizaţiilor de merit pentru sportivi şi artişti. Solomon a declarat că a înaintat amendamentul pentru că are „dreptul de iniţiativă legislativă” şi vrea să vadă „reacţia USR şi a PNL”.

Poate nu este inutil să amintim că indemnizaţia de merit se acordă personalităţilor române de prestigiu care au împlinit 60 de ani, respectiv celor care au obţinut medalii la campionatele europene, mondiale sau la jocurile olimpice – sportivii, sau premii acordate de uniunile de creaţie ori Academia Română – oamenii de ştiinţă, scriitorii şi arhitecţii. În domeniul cinematografic şi muzical sunt necesare premii la concursuri şi festivaluri internaţionale.

Fiindcă are „dreptul de iniţiativă legislativă”, creaţia lui Solomon, aşa cum este dânsa, va fi dezbătută în plen. Gîndidu-mă la asta îmi amintesc de o altă idee a unui parlamentar. În ianuarie 2018, deputatul PNL Pavel Popescu, a avut o propunere de o uimitoare luciditate. Iat-o: „Stimaţi colegi, vă propun tuturor un amendament ad-hoc prin care să suplimentăm bugetul Camerei Deputaţilor cu o sumă care credeţi dumneavoastră de cuvinţă pentru înfiinţarea unui cabinet de psihiatrie de urgenţă. Sincer, ne va ajuta.”

Articole din aceeasi categorie