Încă o moţiune

Astăzi ar trebui dezbătută şi votată moţiunea de cenzură botezată „Guvernul Dăncilă trebuie demis. Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot”. Moţiunea a fost depusă miercurea trecută, după ce a fost semnată de 173 de parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR şi Neafiliaţi, însă pentru a fi adoptată este nevoie de 233 de voturi “pentru”. Întrucât Opoziţia nu va reuşi să le adune singură, mai este nevoie de altele care să vină chiar din coaliţia de la guvernare, ceea ce pare greu de crezut, deşi există zvonuri despre 15 parlamentari care ar vota moţiunea, pentru ca apoi să plece de la PSD la Pro România.
Concret, în Camera Deputatilor, PSD are 141 reprezentanţi, PNL – 68, USR – 27, UDMR – 21, Pro Europa – 21, ALDE – 19, PMP – 12, Minorităţile – 17 şi Neafiliaţii – 3. Situaţia este asemănătoare în Senat, unde PSD deţine 69 de voturi, PNL – 25, USR – 13, ALDE – 12, UDMR – 9 şi Neafiliaţii – 8. Astfel din totalul de 465 de parlamentari, coaliţia PSD-ALDE are 241, iar toţi ceilalţi 224. Cei 15 “trădători” ar înclina balanţa în favoarea Opoziţiei, dar numai dacă toţi ceilalţi ar vota moţiunea, inclusiv Neafiliaţii (iar mulţi dintre ei provin din PMP) şi Minorităţile (care votează tradiţional cu Puterea).
PSD-ul, care pare a fi mai preocupat de viitorul congres şi de luptele interne, şi-a făcut strategia în această privinţă: Viorica Dăncilă şi Mihai Fifor au afirmat că social-democraţii vor asigura cvorumul, însă nu vor vota moţiunea, iar prim-ministrul i-a ameninţat cu excluderea din partid pe eventualii “disidenţi”.
Situaţia a fost recunoscută şi de Dan Barna, unul dintre liderii Opoziţiei, care a declarat că ar mai fi nevoie de circa 20 de voturi de la PSD pentru ca moţiunea să fie adoptată.
Pe de altă parte, nici Opoziţia nu pare a fi extrem de încântată să ajungă la guvernare, acelaşi Dan Barna afirmând că în cazul unui succes al Opoziţiei ar exista două variante: fie formarea unui Guvern nou, fie menţinerea actualului Guvern ca interimar, fără ca acesta să mai aibă posibilitatea de a da ordonanţe de urgenţă, până după alegerile prezidenţiale. Deeclaraţia sa denotă cel puţin două aspecte. Primul: în cadrul Opoziţiei nu există un consens real între partide, şi asta în pofida pactului iniţiat de preşedintele Iohannis. Al doilea: Opoziţia nu are un program concret de guvernare sau cel puţin nu a făcut public unul.
În plus, situaţia economică actuală, marcată de creşterea accentuată a deficitului bugetar, precum şi de majorarea datoriei externe ar putea impune – aşa cum au avertizat FMI-ul şi Banca Mondială – o serie de măsuri impopulare, cum ar fi renunţarea la majorarea pensiilor, a punctului de pensie şi a venitului minim garantat. Probabil că pentru Opoziţie ar fi mai profitabil să lase PSD-ul să se descurce cu situaţia pe care singur a creat-o şi să nu-şi macine capitalul de simpatie înainte de alegeri, adoptând măsuri economice de austeritate. De altfel, cam asta este şi poziţia lui Traian Băsescu, preşedintele PMP-ului, care vorbea cam cu jumătate de gură despre posibilitatea de a forma un guvern al Opoziţiei.
Ce se va întâmpla vom vedea chiar astăzi, însă un lucru pare a fi sigur: oricine va fi la guvernare nu va avea parte de o perioadă liniştită din punct de vedere economic.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie