Încă o idee foarte creaţă

Că parlamentarii noştri au uneori chiar şi idei este un lucru îmbucurător, însă de mult prea multe ori opiniile ce le aparţin par a fi rezultatul unei beţii îndelungate, urmate de o mahmureală crâncenă. Una dintre cele mai recente producţii din această categorie aparţine deputatului PSD Dumitru Gherman, iniţiatorului unui aşa zis proiect de lege, botezat al Recunoştiinţei.

Inspirat probabil de pensiile speciale acordate pentru tot soiul de demnitari, mai mari sau mai mici, deputatul pesedist s-a gândit să oblige copiii sau nepoţii să plătească tot un fel de pensie specială părinţilor, bunicilor sau/şi străbunicilor. În viziunea sa, „problema achitării pensiei de întreținere de către copiii majori se soluționează pe cale amiabilă între părți” (adică între copii şi părinţi), dar dimensiunea pensiei ar trebui stabilită de tribunal. Plata pensiei ar fi obligatorie, iar încălcarea legii ar urma să fie sancţionată cu închisoare de la 3 luni la 6 ani.

Să lăsăm de o parte faptul că pseudo-proiectul lui Gherman nu spune nimic despre ce se întâmplă dacă copilul sau nepotul este şomer, adică nu are nici un venit.

Să ne facem că nu băgăm în seamă nici prostia conform căreia “infractorul” ar trebui pedepsit cu închisoarea, situaţie în care, evident, părinţii or bunicii or străbunicii chiar nu ar mai putea beneficia de nici un fel de sprijin, material sau de altă natură. Să nu ne gândim nici dacă copilului sau nepotul ar mai trebui să plătească sau nu contribuţia pentru pensie către stat, din moment ce plăteşte direct una “specială” părinţilor or bunicilor. Însă, trebuie să fim atenţi la o posibilă implicaţie pe care o presupune o astfel de trăznaie odată ajunsă lege.

Până la urmă, prin extensie, ideea creaţă a deputatului pesedist transferă pe seama familiei obligaţia statului de a asigura o pensie decentă. Astfel, statul ar fi exonerat de plata unor pensii care să asigure o viaţă normală pensionarului, deşi acesta a plătit ani şi ani de zile contribuţia de asigurare socială. Dacă tot este aşa de preocupat de soarta persoanelor în vârstă, respectivul deputat ar fi putut foarte bine să propună majorarea pensiei minime garantate până la un nivel decent, care nu ar mai necesita nici o suplimentare, din partea nimănui. Sau ar fi putut sugera renunţarea la acele pensii speciale ale demnitarilor, mai mari sau mai mici, care depăşesc de nu se mai ştie câte ori pensiile “normale”, şi care sunt plătite – surpriză? – tot din contribuţiile sociale ale copiilor sau nepoţilor.

Toate ar mai fi cum ar mai fi, dacă aiureala de mai sus ar aparţine unui singur parlamentar. Însă, lucrurile nu stau defel aşa: propunerea a fost semnată de încă 72 de parlamentari (71 de la PSD şi unul de la ALDE).

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie