!Ina iţlum al

Foarfeci cu lamele inversate, tirbuşoane la care spirala porneşte în direcţia opusă, ibrice cu “ciocul” în cealaltă parte, coase cu mânerul plasat pe dos, cuţite cu lama şlefuită pe dreapta, chitări cu corzile inversate, rigle numerotate de la dreapta la stânga, aparate foto cu vizorul în dreapta şi declanşatorul în stânga, şublere inscripţionate invers, puşti cu închizătorul dincolo, tastaturi de computer cu numerele în stînga sau desfacătoare de conserve cu “rotiţa” tot în stânga. O întreagă recuzită de ciudăţenii numai bune ca să-ţi dea dureri de cap, dar care sunt folosite cu satisfacţie de o mulţime de persoane, bărbaţi sau femei, cu diverse ocupaţii sau profesiuni: sportivi, sculptori, muzicieni, tâmplari, jurnalişti, zugravi, manageri, pictori, mecanici, actori, preoţi, oameni de ştiinţă, poeţi şi chiar politicieni.

Toţi au ceva în comun: sunt stângaci. Pentru cei mai mulţi, diferenţa faţă de „normal” constă doar în preferinţa pentru mâna stângă, însă există şi categoria celor care scriu, la început, „în oglindă”.

Exact nu se ştie de ce sunt aşa, unele teorii susţinând că este vorba despre o chestiune genetică, iar altele că determinanţi ar fi factorii externi şi nu moştenirea de la părinţi. Nici statistici precise nu există, însă se estimează că ei şi ele reprezintă între 9 şi 15% din populaţia globului. Din 1992, au o zi internaţională care le este dedicată: 13 august. Ca de multe alte ori, „inventatori” au fost englezii, prin reprezentanţii lor din Left-Handers Club (Clubul Stângacilor), înfiinţat în 1990.

Printre cei mai celebri se numără Isaac Newton, Albert Einstein, Pablo Picasso, Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, J. S. Bach, Maradona, Pele, Wolfgang Amadeus Mozart, Charlie Chaplin, Marilyn Monroe, Jimi Hendrix, Oscar de la Hoya, John McEnroe, Anthony Perkins, Robert Redford, Julia Roberts, Telly Savalas, Bruce Willis, Robert DeNiro, Martina Navratilova, Phil Collins, Paul McCartney, Hugh Jackman, Ricky Martin, Nicole Kidman, Demi Moore, Morgan Freeman, Tom Cruise, Pierce Brosnan, Jim Carrey, Lady Gaga, Bill Gates, Oprah Winfrey, Angelina Jolie, Sylvester Stallone, Tom Cruise, Steve Forbes, Brad Pitt, Justin Bieber, Gheorghe Hagi sau Lucian Bute. Şi lista ar putea continua mult şi bine.

Dincolo de valoare sau merite sunt – pur şi simplu – simpatici, deoarece reprezintă una dintre cele mai fascinante caracteristici ale naturii umane: diversitatea. Nu le putem spune tuturor „la mulţi ani”, pentru că nu puţini dintre ei au plecat dintre noi. Însă au rămas destui, cei mai mulţi iluştri necunoscuţi, care merită felicitaţi. Ştiu şi eu, poate că, totuşi, politicienii…

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie