În pas cu lumea

radu vidaRADU VIDA

În termeni sportivi scorul dintre iniţiativele guvernului, pe de o parte, preşedinţiei şi celorlalte structuri care trebuie să asigure buna cooperare dintre România şi China este de 1 la 2. În traducere: la nivelul Guvernului s-au făcut eforturi importante pentru ca aceste relaţii să capete consistenţă. Preşedinţia a rămas cu suptul la ţîţa Licuriciului cel Mare şi se opune, ori de cîte ori poate, acţiunilor guvernamentale de a urma şi alte căi. Cu toate că, din punct de vedere economic, SUA nu oferă mai nimic României. Iar structurile economice, cele care ar trebui să fie direct interesate în strîngerea legăturilor cu China, se mişcă lent în această direcţie.

Lumea, însă, se schimbă cu repeziciune şi nu iartă bîlbîielile, lenea sau, şi mai rău, intenţiile adverse. Nu mai departe decît în octombrie, la Hamburg are loc un forum economic. Timp de două zile se discută, spune programul, subiecte economice aflate în atenţia întregii lumi. Auziţi! Desfăşurătorul programului este de-a dreptul surprinzător, în situaţia în care problemele globale ale economiei sînt multiple. Şi, cu toate acestea, discuţiile sînt canalizate parcă într-o singură direcţie: aşadar: a) investiţiile chineze în Europa, provocare sau oportunitate de îmbogăţire; b) viitorul comerţului chino-european; c) creşterea verde a economiei chineze; d)integrarea investiţiilor occidentale în procesul de urbanizare din China şi, în fine, e) evaluarea brandurilor chinezeşti pe scena internaţională.

În asemenea locuri România ar trebui să fie nu numai prezentă, dar să-şi aducă o contribuţie serioasă în dezbaterea temelor. Consecinţă directă a strîngerii relaţiilor dintre noi şi marea putere economică a Chinei.

Nu de alta, dar nu mai este mult pînă la sfîrşitul anului şi, în 2015, de data aceasta în China, va avea loc cel mai mare forum economic mondial. În oraşul Xi’an se va aduna crema firmelor mondiale din 144 de ţări, iar discuţiile se vor axa, din nou, pe cooperarea cu China.

În multe sectoare de activitate economică China ocupă locul întîi în marea competiţie mondială. Numai în sectorul de dezvoltare a comerţului electronic se anunţă că regiunea Asia-Pacific va deţine supremaţia. Acolo unde China deţine locul fruntaş. Şi,cu toate acestea, pentru China, valoarea investiţiilor străine în lume, pe anul 2013, a depăşit 100 de miliarde dolari. Enorm! O creştere cu 22,8% faţă de anul precedent. Timp de doi ani consecutiv, China a fost el mai important investitor străin la nivel mondial, afirmă Ministerul chinez al Comerţului. Şi, cu toate acestea, se situează încă după SUA şi Marea Britanie. Cu o subliniere, însă: China investeşte în ţări precum România, pe cînd alţii…

La Xi’an au şi început construcţiile pentru asigurarea lucrărilor cele mai bune condiţii. După Forum, spun oficialităţile chineze, locul va deveni unul pentru schimburi culturale, tranzacţii de mărfuri, centre de logistică şi puncte turistice.Asta, pe lîngă faptul că există un proiect de mutare a consulatelor unor ţări în zonă, construirea Campusului Universităţii Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai şi Sediul Băncii Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai.

Prin toate aceste informaţii, şi încă multe altele, am vrut să atrag atenţia asupra faptului că România nu are voie să lipsească de la aceste evenimente. Sigur, se va rezolva şi cu… preşedinţia, în sensul ca şi această instituţie să vorbească limbajul comun al interesului României şi nu al ambiţiilor personale. Mai rămîne ca Guvernul să impulsioneze dezvoltarea unui corp de experţi şi a unor oameni bine pregătiţi din economie, care să poată vorbi de la egal la egal cu participanţii la viitoarele forumuri mondiale. Pentru că numai aşa, ne putem asigura o dezvoltare economică durabilă, participînd la la provocările viitorului.

Articole din aceeasi categorie