În format democratic. Poate să reziste oare puterea „străzii” în Polonia?

Una a trecut mai rămân două. Andrzej Duda, Preşedintele Poloniei a promulgat, după îndelungate controverse publice în ceea ce priveşte „noul” pachet de reforme legislative, una din cele trei legi, referitoare la reforma tribunalelor de drept comun. Conform acesteia, preşedinţii tribunalelor vor fi numiţi chiar de ministrul justiţiei, fără consultări adiţionale cu alte organe legislative importante pentru orice democraţie modernă, care îşi bazează activitatea pe principiul separării puterilor în stat.
Este evident că acest act a fost criticat masiv de opoziţie şi de instituţiile europene, la fel cum şi la noi, episodul cu OUG 13 a fost criticat puternic de Uniunea Europeană, de „stradă” şi mai puţin de opoziţie, care este în continuare redusă la minim în România.
Ei bine, Polonia, poate după model românesc, poate după o analiză a publicului şi a opoziţiei în baza propriilor conştiinţe, a constatat că actele legislative adoptate de parlamentul polonez şi trimise spre promulgare preşedintelui afectează în mare măsură independenţa justiţiei şi statul de drept, concept apărat puternic de propovăduitorii democraţiei în Uniunea Europeană.
Singura problemă care rămâne, chiar dacă Andrzej Duda a declarat în urma veto-ului că va prezenta personal o nouă variantă a celor două proiecte legislative în decurs de două luni, este ca acest lucru să nu fie o nouă încercare, asemenea „modelului românesc” (în sens critic), de a continua această agendă de reformare legislativă cu orice scop, aşteptând să treacă efectul „străzii”.
Şi aici se pune întrebarea. Poate oare „strada” şi opoziţia să reziste noilor tendinţe conservatoare şi naţionaliste, unele chiar absurde, ducând la subminarea caracterului democratic al unui stat? Nu avem cum să ştim acest lucru.
În primul rând protestele din Polonia nu au avut aceeaşi magnitudine ca cele din România. E drept, nici tema protestului nu a fost aceeaşi ca în România, fiind legată de eliminarea conceptului de separaţie a puterilor în stat.
Pe scurt, efectul ar fi fost devastator, cu atât mai mult cu cât mediul internaţional şi criza internă a Uniunii Europene ar fi servit drept incubator pentru o tranziţie la un stat cu tendinţe autoritate.
Dar „strada” s-a opus, iar prin veto-ul Preşedintelui Andrzej Duda, democraţia a trăit să vadă o nouă zi, semn că o majoritate, conform cultului est-european, nu poate să facă ceea ce doreşte fără consultul populaţiei, aşa cum ar trebui să funcţioneze o majoritate.
Problema persistă iar aceste tendinţe vor rămâne în continuare active în subconştientul politic al ţării şi, mai ales, al majorităţii conservatoare din legislativul polonez.
În România, chiar dacă protestele s-au opus voinţei majorităţii parlamentare şi au fost victorioase în lupta democratică, tendinţele majorităţii au rămas aceleaşi. E foarte posibil ca la noi, prin faptul că au fost prezenţi în toată ţara 600.000 de oameni, protestele să fi ajuns la apogeu, fără o posibilitate de înăsprire a controlului democratic al populaţiei asupra politicienilor.
În Polonia, cultul protestelor, mai ales în ceea ce priveşte un protest faţă de una sau mai multe acte de guvernare/legislative, este foarte posibil să ia amploare, dar nimeni, în momentul de faţă, nu poate prezice nivelul la care ar putea să ajungă în cazul în care se va pune problema unei astfel de mişcări.
Ideea este ca opoziţia să îşi facă treaba şi „strada” să pună o presiune, psihologică mai mult, pe legislativ pentru a fi siguri că nu se mai ajunge într-un astfel de moment, dar nici acest lucru nu e sigur, deoarece şi România, la fel ca Polonia sunt state democratice cu puţină experienţă în acest sens (mă refer aici la o perioadă de 20-30 de ani, spre deosebire de statele din vest).
Rămâne aşadar de văzut ce se întâmplă, dar tare cred că acesta este doar începutul, şi Polonia va avea de trecut un test democratic, prin puterea „străzii” şi opoziţiei, iar dacă nu, vom afla cât de mult se poate impune Uniunea Europeană în cazul unui derapaj politic, legislativ, democratic…
Vlad ZUBAC

Articole din aceeasi categorie