IICCMER cere Parchetului începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al penitenciarului Rîmnicu Sărat

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat marţi, 30 iulie, Parchetului de pe lîngă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti, începerea urmării penale împotriva fostului comandant al închisorii Rîmnicu Sărat, locotenent-colonel (r) Alexandru Vişinescu (88 de ani), pentru „săvîrşirea infracţiunii de omor deosebit de grav”.

„Pentru că a comis acte de barbarie, pentru că nu poate fugi de responsabilitate şi pentru că una dintre obligaţiile fundamentale ale unui stat european democratic este de a-şi ocroti cetăţenii sub autoritatea legii, lt.-col. (r) Alexandru iiccmerVişinescu a fost astăzi deferit justiţiei. Faptele lui, aşa cum arată probele solide furnizate de IICCMER organelor de cercetare penală, sînt de o gravitate deosebită. (…) Toate dovezile noastre, fie că este vorba despre mărturiile foştilor deţinuţi politici, de amănuntele oferite de foştii subalterni sau de documentele din arhive, arată că Alexandru Vişinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele înregistrate la Rîmnicu Sărat în timpul mandatului său” – declară Andrei Muraru, preşedintele executiv al IICCMER, într-un comunicat remis, marţi, presei.

„În urma investigaţiilor desfăşurate în ultimele luni, IICCMER a identificat o serie de probe care indică faptul că, în perioada în care lt.-col. (r.) Alexandru Vişinescu a îndeplinit funcţia de comandant al penitenciarului Rîmnicu Sărat, respectiv 1956–1963, deţinuţii politici au fost supuşi unui regim de detenţie extrem de dur. Acesta poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la condiţiile inumane de detenţie, care au dus în final la decesul unor deţinuţi politici aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate în această închisoare. (…) Regimul de exterminare pus în aplicare de lt.-col. (r.) Vişinescu este caracterizat prin lipsa hranei, lipsa medicamentelor şi a îngrijirilor medicale, pedepsele aplicate pentru abateri de la regulament şi, nu în ultimul rînd, prin decesele survenite. (…) Aspectul de ferocitate reiese din relatările supravieţuitorilor despre regimul de teroare condus de Vişinescu. (…) Atribuţiile lt.-col. (r) Alexandru Vişinescu, stabilite prin legislaţia în materie, care îl propulsau drept persoana cu putere de decizie din cadrul penitenciarului Rîmnicu Sărat, singura în măsură să ia decizii în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie (…), dar şi caracterizările făcute de către supravieţuitori şi subalterni, sînt toate probe ale faptului că Alexandru Vişinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele înregistrate. Astfel, în calitate de comandant de penitenciar, el era direct responsabil de «viaţa deţinuţilor», aşa cum arată Regulamentul de funcţionare a DGP, ceea ce înseamnă că ansamblul condiţiilor de detenţie era organizat sau cel puţin tolerat de către acesta” – arată IICCMER.

IICCMER a anunţat marţi că, odată cu denunţul penal, a transmis Parchetului şi probele referitoare la activitatea lui Vişinescu – sute de documente de arhivă şi mărturii. Acţiunea Institutului are, „pe lîngă scopul de natură procesual penală de a atrage pedepsirea persoanei care a săvîrşit aceste infracţiuni”, obiectivul de „a aduce în atenţia publică urmările tragice ale regimului comunist din România” – se mai precizează în comunicat.

În aprilie a.c., IICCMER anunţa identificarea a „numeroase fapte cu posibile consecinţe de natură penală” comise de 35 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor în urma exercitării funcţiilor, în perioada 1950-1964. De asemeni, preciza că persoanele investigate au vîrste cuprinse între 81 şi 99 de ani şi locuiesc pe teritoriul României.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie