PSD mai pierde un primar din județul Cluj

Curtea de Apel Cluj a respins, luni, apelul formulat de primarul comunei Beliș, Viorel Matiș împotriva sentinței prin care a fost condamnat pentru dare de mită. Sentința este definitivă și executorie, ceea ce înseamnă că Viorel Matiș își pierde mandatul de primar.

Primarul comunei Beliș, Viorel Matiș, a fost condamnat, la începutul lunii aprilie, de Tribunalul Cluj la un an și patru luni de închisoare cu suspendare după ce a fost găsit vinovat pentru dare de mită.

Prin aceeași hotărâre, primarul Viorel Matiș mai este obligat să presteze timp de 60 de zile muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Huedin sau la Primăria comunei Mănăstireni.

Primarul Viorel Matiş a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj pentru dare de mită. Din cercetări a rezultat faptul că acesta a înmânat, în perioada noiembrie 2017 – martie 2018, suma de 1000 de lei şi 200 de euro unei persoane care se pretindea a fi ziarist pentru ca acesta să nu publice articole defăimătoare la adresa sa. Persoana căreia i-ar fi dat banii primarul din Beliș deține un blog, însă nu face parte din nicio organizație profesională a jurnaliștilor.

Edilul a contestat cu apel hotărârea Tribunalului Cluj , însă instanța de apel a respins acțiunea. „În temeiul art. 421 pct. 1 lit. b din Codul de procedură penală respinge ca nefondat apelul declarat de către inculpatul M.V. – împotriva sentinţei penale nr. 114 din 9 aprilie 2020 a Tribunalului Cluj”, a transmis Curtea de Apel Cluj.

Potrivit Legii privind statutul aleşilor locali, calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în cazul condamnarii, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate. Prin urmare, prefectul județului Cluj va trebui să emită în aceste zile ordinul prin care se constată încetarea lui Viorl Matiș a mandatului de primar al comunei Beliș.

C.P.

Articole din aceeasi categorie