Oferta de duminică

Duminică, zi de târg, la Beliș.

De mult n-a mai fost așa de mare forfotă și așa de mare oferta. Tarabă lângă tarabă, mese pline cu de toate: zarzavaturi, tigăi și oale, legume, mușamale, haine și încălțări, scule și unelte, pliante electorale, roșii, gălbenele, vinete, biciclete, jucării pentru copii (pentru adulți nu e voie!), gogoșari, plăcinte cu de toate, sticle și borcane, undițe, drujbe, promisiuni de mai bine.

Pe marginea drumurilor, mașină lângă mașină, mai mult mașini negre care prind viteză (electorală) – acu-s la Beliș, acu la Râșca, mintenaș Poiana Horii, Mărișel și oriunde mai e adunare mare de oameni flămânzi de promisiuni.

Grupuri și grupulețe, fiecare cu taraba și tarabostes-ul lui, variază doar culorile și oferta de „marfă”. ”Ia de la mine”, „ba ia de la mine”, oferta e largă, vânzătorii nu bagă mâna în buzunarul nimănui, doar oferă, oferă, oferă pentru acum și pentru la anul și pentru veacul care va să vie.

Pe margini, tot grupuri și grupulețe, care descântă ba de o culoare, ba de alta. Mori de râs să-i asculți comentând, îngânând, făcând haz unul de altul,  mai cu seamă de unul anume, nu spun care, că oricum se știe unde se știe, iar unde nu se știe înseamnă că n-a funcționat rețeaua de socializare.

Din toată oferta, cumpărătorii de duminică aleg castraveții și gogoșarii, că vine iarna și iarna-s bune murăturile, de dulcegării s-au săturat, e prea mult diabet în satul ăsta, iar podul care se va face peste lacul Fântânele-Beliș nu garantează urcarea în Rai…

E cald afară, s-a încălzit și mai tare atmosfera de la atâtea oferte, pe margini, hohote de râs – roșii, galbene, vinete și de toate celelalte culori ale cucurbeului…

Ia de la mine, ba ia de la mine… Avem de tăte, serios, în duminica asta de tăte avem!

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie