Golăneala racolărilor

De fiecare dată, la alegeri, revine în discuție subiectul „circulației” de la un partid la altul. În ultima vreme însă, cazurile cu politicieni care și-au preschimbat carnetul de partid în tabăra Puterii a căpătat o amploare destul de mare. Deși, anul trecut, pe la început de august, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan le cerea colegilor de partid în Consiliul Național, chiar de față cu fostul primar de Sibiu, Klaus Iohannis, să ferece ușile astel încât niciun ales local social democrat să nu treacă în tabăra sa, nimeni nu i-a ascultat porunca. Ba dimpotrivă, migrarea din alte partide, în special de la PSD la PNL, a devenit un adevărat fenomen. Mai întâi au început să plece deputați și senatori de la ALDE și PSD, ajungându-se astfel ca grupul PNL din Parlament să crească cu 13 astfel de carieriști politici. De prin iunie-iulie s-a declanșat exodul aleșilor locali către PNL, până acum peste 130 de primari social democrați obținând carnet de partid cu săgeata liberală.

În cazul primarilor care peste noapte s-au transformat din social democrați în liberali, lucrurile sunt însă ceva mai delicate. Să nu creadă cineva că majoritatea au ales să-și schimbe barca politică de bunăvoie și că peste noapte s-au trezit cu gândire și viziune liberală. Au făcut acest lucru ca urmare a unor acțiuni total imorale puse la cale de PNL. Dacă ne uităm la argumentele prezentate de primari pentru a-și justifica plecarea din PSD vedem că majoritatea invocă faptul că la PNL „au găsit sprijin în susținerea proiectelor în scopul dezvoltării comunității noastre”. Or, asta nu arată altceva decât că primarilor social democrați li s-a lăsat să înțeleagă că dacă vor rămâne sub sigla PSD nu vor mai beneficia de finanțări de la guvern sau consiliile județene conduse de liberali pentru a-și continua proiectele, rămânând izolați. Acest lucru însă cam seamănă a șantaj iar DIICOT-ul ar trebui să se aplece asupra acestor lucruri pentru că, după cum se vede, a fost un adevărat plan de racolare de primari prin metode mai puțin ortodoxe.

Liderul PNL, Ludovic Orban a încercat luni seara să explice că și PSD-ul a făcut la fel prin 2014 când Guvernul Ponta a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care primari aleşi în 2012 pe listele unui partid puteau trece la alt partid în termen de 45 de zile fără să-şi piardă mandatul. Acest argument nu mai contează. Contează faptul că odată pentru totdeauna trebuie să se pună capăt acestor acțiuni mârșave folosite de cei care ajung la putere pentru a-și extinde controlul în teritoriu și a-și crea pârghii prin care să obțină cât mai multe voturi pentru alegerea șefilor consiliilor județene și a parlamentarilor. PNL a rămas să se scalde în mlaștina politică în care ne aflăm din disperare pentru că resursa umană de care dispunea lăsa de dorit. După cum arătau lucrurile până prin iunie, PNL ar fi putut cel mult să-și conserve primăriile pe care le avea deja. Or acest lucru nu era suficient pentru liberali deoarece transmiteau un semnal extrem de prost înainte de alegerile parlamentare. Pentru a fi siguri că nu vor rămâne doar cu primăriile câștigate în 2016, cei din PNL au folosit această strategie murdară de racolare de primari, ceea ce nu a făcut decât să arate lipsa de moralitate a acestei formațiuni. Degeaba au încercat Klauss Iohannis și Ludovic Orban să-i convingă pe români că nu sunt de acord cu „traseismul”, pentru că, în loc să combată acest fenomen cu arme categorice, au tăcut, lăsând ca planul de racolări să fie realizat. Așa că atât președintele cât și premierul sunt direct responsabili de toată această golăneală.

Articole din aceeasi categorie