Golăneala liberală

În cele patru luni de când guvernează, cei care îi înjurau pe social democrați pentru delictul de a da ordonanțe de urgență, arătând că PSD apelează la acest instrument o dată la trei zile, au desființat practic Parlamentul, conducând țara exclusiv prin asumarea răspunderii și prin ordonanțe. În felul acesta, Legislativul a rămas doar o „o moară de vorbe” (cum spunea regretatul scriitor Viorel Știrbu într-una din operele sale) care nu-și mai poate îndeplini misiunea. Așa au înțeles liberalii că funcționează democrația. Sau poate așa își interpretează liberalii, mai nou, principiul politic „prin noi înșine”. Adică, „prin noi”, cei din Executiv, nu și Legislativul, unde butoanele sunt deținute de PSD. Am mai spus într-unul din editorialele anterioare și o repet: prin asumarea răspunderii pe anumite legi și adoptarea de ordonanțe de urgență, liberalii nu fac altceva decât să fenteze Parlamentul, ceea ce reprezintă o golăneală legislativă extrem de periculoasă.

Gândiți-vă că în această perioadă în care și-a exercitat atribuțiile, Guvernul Orban și-a angajat răspunderea pe proiecte de lege extrem de importante, precum cel privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pe Legea bugetului, pe modificarea prevederile Ordonanţei 114, pe modificarea Legilor Justiţiei, a OUG 51 privind transportul rutier intrajudeţean şi pentru plafoanele bugetare pe anul 2020. De asemenea, cu o zi înainte de a fi demis prin moțiune de cenzură, Executivul condus de Ludovic Orban a adoptat, într-o singură ședință, nu mai puțin de 25 de OUG-uri. Interesant este că deși acest demers, fără doar și poate unul fără precedent în istoria post-decembristă, repezentând un adevărat atentat la normele constituţionale, aşa-zisa societate civilă, foarte vigilentă şi activă în perioada guvernării PSD, mai ales când era vorba de ordonanţe de urgenţă, acum este total absentă. Nu a deranjat mai pe nimeni că prin intermediul uneia dintre ordonanţele de urgenţă adoptate s-a privatizat practic domeniul sănătăţii şi nici că printr-o altă ordonanţă s-a modificat sistemul electoral, deşi potrivit unei decizii al Curţii Constituţionale astfel de modificări se pot face cu cel puţin un an înaintea alegerilor. De asemenea, nu a ieşit nimeni în stradă să scandeze „noaptea ca hoţii” sau luaţi „labele de pe justiţie” pentru că, în ciuda referendumului de anul trecut, la care românii au votat interzicerea adoptării ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei, Guvernul Orban a adoptat OUG 23/2020 prin care au fost aduse modificări statutului judecătorilor. În acest caz, singurii care au reacţionat au fost magistraţii din Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, ei avertizând că ordonanţa aduce modificări grave statutului judecătorilor, prin stabilirea unei abateri disciplinare ce are ca efect o ingerinţă directă şi fără precedent a Guvernului în actul de judecată. Alţi magistraţi însă, care până anul trecut ieşeau constant în stradă pentru a protesta faţă de demersurile PSD de modificare a Legilor Justiţiei, de data aceasta s-au dovedit total indiferenţi.

Acest atentat la democraţie are loc deoarece partidul care se considera „apărător al statului de drept şi al democraţiei” a ţinut cu orice preţ să ajungă la guvernare, fără să-şi dea seama că nu are susţinerea necesară pentru a conduce ţara. Că un partid vrea să guverneze este normal. Dar trebuie să ştie în ce condiţii. În cazul PNL s-a dovedit că nu are susţinere parlamentară şi nici oameni pe măsura aşteptărilor românilor. Liderii PNL şi imperialul Klaus Iohannis au apelat la o coaliţie artificială, pe care o unea doar pofta de putere. Tocmai de aceea, liberalii nu au rezistat la guvernare decât patru luni, „odiseea” lor la Palatul Victoria fiind întreruptă brusc prin moţiune de cenzură. Acum rămâne de văzut dacă PNL va continua să guverneze şi în ce condiţii. Un lucru este cert. Şi anume că dorinţa liberalilor de a ajunge cu orice preţ la putere a aruncat România într-o criză politică destul de complicată, iar şanse ca lucrurile să revină la normal nu se prea văd.

Articole din aceeasi categorie