General şi particular în guvernare

În general ar fi bine, dar particularul ne omoară!

Acesta este firul roşul (la capătul căruia se poate afla o bombă a morţii sau un adamant al fericirii), care i-a adunat pe cei 4000 de delegaţi din 140 de ţări şi regiuni, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, reuniţi la Dubai. Un summit de proporţii mondiale, care se ocupă de guvernare. Pe agenda celor 200 de dezbateri şi 16 forumuri din capitala Emiratelor Arabe Unite se află ameliorarea globală, contracararea schimbărilor climatice şi aplicaţiile inteligenţei artificiale. Dacă mi-ar fi stat în putere, aş mai fi propus şi un alt punct pentru dezbatere la fiecare abordare din agendă: implicaţiile migrării şi babilonizarea planetei. Cum nu mă bagă nimeni în seamă (nici pe mine, nici pe colegii mei analişti, de la mult mai titratele publicaţii mondiale), încerc să analizez ceea ce ni s-a dat pe tavă.

Oamenii încearcă să amelioreze guvernarea mondială, în condiţiile în care avem, în nenumărate puncte ale globului, suverani care habar nu au să-şi conducă popoarele. Vestea bună  ar fi că îngrijorarea generală face ca lucrurile să nu degenereze în conflicte devastatoare. Sigur, aici ar trebui să se poată pune stavilă dorinţei celor mari de a stăpâni lumea.

În ceea ce priveşte contracararea schimbărilor climatice, avem experienţe dintre cele mai neplăcute. Când s-a crezut că s-a convenit asupra principiilor  generale de acţiune pentru stoparea degradării mediului, au venit americanii şi, prin vocea lui Tramp, au scuipat în ciorbă. Gaura de ozon se măreşte, gheţarii se topesc, furtunile devin din ce în ce mai violente… Şi spectrul unui dezastru planetar pluteşte în aer. În loc de armate, arme şi întreţinerea dislocărilor de populaţii, ar trebui să canalizăm banii pentru a îmblânzi Natura. Altfel…

Despre aplicaţiile inteligenţei artificiale suntem de acord cu spusele fondatorului şi preşedintelui executiv al Forumului Economic Mondial, dl. Klaus Schwab: cea de a IV-a Revoluţie industrială a adus schimbări rapide şi complicate, dar şi instabilitate. Tocmai din acest motiv, ameliorarea globală se află într-un moment crucial.

Ca gazdă, a grăit şi vicepreşedintele şi premierul Emiratelor Arabe Unite, Sheikh Mohammed bin Rashid al Moktoum, care a declarat că obiectivul summitului mondial al guvernării este stabilirea direcţiei de dezvoltare a diferitelor domenii de activitate în societate şi îmbunătăţirea acestora. Nici un cuvânt, nici măcar o aluzie asupra migraţiei devastatoare  (cel puţin pentru Europa şi America), nimic despre  intenţionata degradare a valorilor creştine şi instalarea unui climat de secol… XIV în cele mai avansate civilizaţii de pe planetă. Cu evidentul risc de a ne repeta, trebuie să sintetizăm: dacă în general omenirea o duce bine, în particular fiecare din naţiile pământului are grave probleme.

Aparent de nerezolvat.

RADU VIDA

Articole din aceeasi categorie