Gaz vom avea, dar la ce preţ?

După cum probabil ştiţi, piața gazelor naturale se va liberaliza începând din 1 iulie 2020, astfel că prețurile pentru furnizarea gazelor nu vor mai fi reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Teoretic, preţurile se vor forma “liber”, în funcţie de cerere şi ofertă, însă trebuie remarcat că piaţa noastră de gaze este dominată, în proporţie de circa 90%, de două firme: ENGIE (care deţine fostul Distrigaz Sud) şi E.ON (care deţine fostul Distrigaz Nord). Totuşi, mai există şi alţi furnizori care livrează gaze consumatorilor casnici, şi nu este lipsit de interes să-i luaţi în calcul.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunţat că actualii clienţi ai unui furnizor sau ai altuia trebuie să identifice oferta care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie un contract, până la 30 iunie, fie cu furnizorul actual, fie cu altul. În caz contrar, adică dacă nu va încheia un nou contract, furnizorul actual îi va livra gazele în continuare. Practic, furnizorii de gaz mai au ceva timp la dispoziţie pentru a-şi prezenta oferta, însă, din câte se pare, până acum nu se prea înghesuie să facă asta. Conform unei analize a Asociaţiei Energia Inteligentă, majoritatea furnizorilor (peste 80%), nu şi-au anunţat clienţii că vor trece într-o piaţă liberă, şi că pot să-şi negocieze preţul gazelor. Pe de altă parte, ANRE a anunţat că se poate solicita, de la oricare furnizor, o ofertă privind condiţiile şi preţul de furnizare a gazelor naturale, iar pentru a se putea face o comparaţie a acestora se poate accesa aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, disponibilă la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn. Conform ANRE, schimbarea furnizorului de gaze nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul ales. Într-adevăr, la adresa menţionată de ANRE există o listă a furnizorilor, precum şi preţurile propuse de aceştia, iar o consultare a acestor date poate da o idee despre ce există pe piaţă la ora actuală şi, astfel, s-ar putea opta pentru un furnizor sau altul.
Însă, aceasta este numai o parte a lucrurilor. Este greu de spus ce se va întâmpla în continuare cu preţul gazului, căci, în contextul dispariţiei unor reglementări ale statului, este posibilă apariţia unor majorări generale ale preţului la gaze. Asociaţia Energia Inteligentă susţine că, şi în acest moment, preţurile gazelor sunt mult mai mari decât ar fi normal. În plus, Asociaţia atenţionează asupra pericolului ca liberalizarea să deschidă calea spre majorarea preţurilor, şi solicită instituţiilor statului să se mobilizeze pentru a asigura că liberalizarea pieţei nu va fi folosită pentru creşterea facturilor. Asociaţia propune înfiinţarea unui Centru de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Gazelor Naturale, care ar avea ca rol şi informarea consumatorilor, dar şi soluţionarea alternativă a unor eventuale litigii.
Ce se va întâmpla vom vedea, însă, deocamdată, această liberalizare este însoţită doar de teama că preţurile vor creşte, fără ca cetăţeanul de rând să poată face altceva decât să-şi plătească factura. Sau să stea în frig.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie