Fuziunea PNL-PDL, un eşec?

Întâlnirea de la sediul din Modrogan a fostului copreşedinte PNL, Vasile Blaga cu colegii săi din vechiul PDL a clarificat cel puţin un lucru extrem de important: în ce măsură s-a realizat procesul de fuziune dintre liberali şi democrat liberali. Din păcate, imaginea de pe scările fostului sediu al PDL, cu Vasile Blaga înconjurat de Gheorghe Flutur, Emil Boc, Mircea Hava, Lucian Bode şi Ioan Olar nu face să arate decât că Partidul Naţional Liberal s-a întors la momentul de unde a plecat. Şi anume la momentul iulie 2014, când vechii liberali se pregăteau să înceapă procesul de fuziune cu democrat liberalii.
Pe de altă parte, acest pas îndărăt al vechilor liberali indică atmosfera de depresie şi dezbinare în care se zbate PNL. Deşi au trecut patru ani de când cele două partide au aprobat protocolul de fuziune, noul PNL continuă să-şi caute cadenţa, identitatea şi, până la urmă, un lider. Alina Gorghiu s-a dovedit că nu a fost o alegere tocmai fericită. Şi nici Raluca Turcan nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor membrilor celei mai vechi formaţiuni de pe scena politică românească. A venit apoi momentul din aprilie 2017, când, la alegerile pentru funcţia de preşedinte al PNL, Ludovic Orban a fost preferat lui Cristian Buşoi.
Dar, după toate aceste schimări de lideri, se constată că PNL nu a plecat încă de pe linia de start. E clar că toată această stare e provocată de o fuziune nepregătită, iar ce e şi mai grav – nu se mai ştie acum ce este PNL şi ce reprezină. Nu este suficient să faci trimitere al Brătieni pentru a avea rezultate şi succes în bătălia politică. E nevoie în acest caz, al liberalilor, de o reclădire a identităţii patidului.
Revenind însă la întâlnirea lui Blaga cu vechii săi colaboratori din PDL, felul în care a fost gândită nu te poate face să nu te întrebi dacă nu a fost la mijloc şi un mic şantaj. Mesajul întâlnirii din Modrogan a sunat cam în felul următor: „Nu puteţi avea pretenţii la rezultate bune la europarlamentare şi prezidenţiale fără noi”. Adică pe experienţa de mobilizare a lui Blaga şi a încrederii de care se bucură în rândul electoratului primari ca Boc, Hava, Falcă sau preşedintele de Consiliu Judeţean Gheorghe Flutur.
E clar să foştii democrat liberali au pretenţii şi nu vor sta cu mâinile în sân, mai ales acum când se intră în febra pregătirilor pentru bătăliile politice din 2019. Ei încearcă să profite de orice situaţie din partid pentru a-şi recâştiga controlul în PNL, dacă se poate chiar controlul total. Iar acest lucru nu va fi chiar aşa de greu de realizat, ţinând cont că de faptul că, pe fondul plecării în ultima vreme a mai multor membri din fostul PNL, vechii liberali au pierdut controlul în unele filiale, lucru care va fi speculat de foştii democrat liberali pentru a-şi extinde influenţa în teritoriu. Aşa că nu este exclus să asistăm în curând la un asalt al PDL-iştilor pentru preluarea totală a PNL-ului. Dar, până la urmă, pe noi, pe alegători, poate că nici nu ar trebui să ne intereseze cine are controlul în PNL sau în oricare alt partid. Dorim doar ca formaţiunile politice să reprezinte interesele noastre. Ale României!
Cosmin Puriş

Articole din aceeasi categorie