Fasole cu cârnaţi

A trecut şi Sfântul Andrei, şi 1 Decembrie, au trecut şi slujbele din biserici şi catedrale, şi paradele militare, şi depunerile de coroane, şi cuvântările mai mult sau mai puţin pompoase. Au rămas în urmă şi defilările, şi focurile de artificii, şi concertele de muzică populară sau de alt fel, s-a băut şi vinul fiert, şi ţuiculiţa, s-a mâncat şi fasolea cu cârnaţi. S-a dus şi sărbătoarea asta şi bucuria pe care a adus-o cu ea, atîta câtă a fost. Gata, ne întoarcem la viaţa noastră de zi cu zi.
La creşterile de preţuri. La facturile care sunt tot şi tot mai mari. La scandalurile politice, plus bălăcăreala aferentă. La datorii. La credite luate, care – culmea! – mai trebuie şi plătite. Iar de plătit, le vom plăti tot noi, deşi nu noi le-am luat şi noi nu le-am păpat. Şi nimic n-a rămas în urma lor, poate doar apa trasă la toaletă. Dar, ce să-i faci?, asta-i solidaritatea noastră socială: unii papă, alţii plătesc.
A, să nu uit, a mai rămas ceva. Găurile din bugetul de stat. Din păcate, ca să poată fi cârpite cât de cât, nici guvernul actual nu a găsit, cel puţin deocamdată, altă soluţie decât cea veche: noi credite, care se adaugă la enşpele de miliarde luate de celelalte guverne. Ministerul Finanţelor Publice a planificat, pentru decembrie, împrumuturi de la băncile comerciale de 5,945 miliarde de lei. Suma este mai mare cu aproximativ 1,84 de miliarde de lei faţă de cea programată în noiembrie şi, din câte spune Ministerul, va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Evident, şi aceste noi împrumuturi vor trebui plătite. Iar scadenţa nu e departe, e anul viitor. O parte din credite vor trebui retrurante în iunie, iar altă parte în decembrie. De altfel, credite şi dobânzi plătim în fiecare an, în fiecare lună. Sistemul este că se iau credite noi ca să fie plătite cele vechi. Nu-i nimic nou, şi cam toată lumea face cam la fel. Însă, din păcate, noi, în loc să reducem sau măcar să menţinem nivelul împrumuturilor, facem ce facem şi îl tot creştem. Avem datorii din ce în ce mai mari, şi nimeni nu pare a găsi o soluţie pentru a stopa sau măcar a atenua fenomenul.
Ce-i drept, actualul guvern a promis că va reduce cheltuielile. Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, spune că fiecare minister va face un audit în perioada următoare, pentru a vedea dacă aparatul actual este supradimensionat şi pentru a evalua cum îşi face treaba fiecare angajat. El a mai spus că, în funcţie de rezultate, se va decide dacă vor fi sau nu ajustări de personal, dar şi că există multe funcţii ocupate pe alte criterii decât cele profesionale, iar acest lucru trebuie să înceteze.
Oare de ce sunt sceptic că asta se va întâmpla cu adevărat? Fiindcă aşa sunt eu cârcotaş din fire sau fiindcă, până acum, lucrurile au stat cu totul şi cu totul altfel? Adică, în locul incompetenţilor puşi te miri pe unde de un partid au ajuns acolo incompetenţii altui partid.
Poate că este prea devreme să avem cine ştie ce aşteptări de la noii guvernanţi – până la urmă au trecut doar câteva săptămâni de când au ajuns “la putere”. Însă, cert este că ceva trebuie făcut, căci dacă lucrurile vor merge tot aşa, la anul, pe vremea asta, nu vor mai fi bani nici de fasole, nici de cârnaţi.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie