Ecologişti sau ipocriți?

Încă de când au apărut la noi în țară protestele organizate cu scopul de a „salva” de la „distrugere” fie zone, fie lilieci, fluturi sau te miri ce alte specii, am privit cu o oarecare rezervă aceste demersuri. Şi asta pentru că mi s-a părut suspect cum apar din senin atâtea persoane care se opun vehement unor proiecte economice sau de infrastructură majore deoarece, spun ei, ar distruge mediul, în timp ce probleme grave de poluare, a căror rezolvare trenează de multă vreme și care afectează sănătatea populaţiei, nu deranjează pe nimeni.

S-a vorbit mult și se va dezbate în continuare pe tema poluării, acest necaz planetar care ne afectează tot mai mult pe zi ce trece. Însă, întrebarea este cine luptă cu adevărat pentru mediu și cine e ipocrit? Sau, mai bine spus, cine este implicat în acțiuni ecologiste din convingere și cine le face doar ca să parcurgă o agendă construită de anumite cercuri de interese?

Să vedem dacă, în Cluj, cei care se declară ecologiști sunt chiar ceea ce spun. După cum știți, în orașul nostru au avut loc anii trecuți numeroase proteste și acțiuni împotriva mineritului cu cianuri sau/și al exploatării gazelor de șist.

Mulți clujeni au ieșit, luni la rând, duminică de duminică, pe străzile orașului pentru a-și „arăta îngrijorarea’’ față de soarta unor localități sau zone aflate la distanțe mari de noi, despre care spuneau că sunt amenințate de proiecte economice în care urmau să se folosească tehnologii controversate. Cu siguranţă, mulţi dintre ei erau sinceri. Interesant este însă că „ecologiştii’’ clujeni nu a vorbit despre poluarea cu mercur de la fostele Uzine chimice Turda sau despre depozitul neconform Dej-Urișor, aparținând SC Metal Maryfera, care, de altfel, a atras procedura de infringement împotriva României. După cum nu a vorbit nimeni dintre „apărătorii mediului’’ nici despre lipsa unui centru de depozitare a deșeurilor or despre mormanele de gunoaie pe care le găsim cam peste tot. De asemenea, despre zonele forestiere “bărbierite” sau despre râurile de munte pline cu rumeguș provenit de la gatere nu a spus nimeni nimic. După cum nimeni nu a fost derajat nici că, vara, lacurile Beliș și Tarnița, din care se asigură alimentarea cu apă a judeţului, sunt poluate de posesorii de bărci cu motor și sky-jet-uri. Nimeni nu a observat balastierele care amenință, în mod direct, biodiversitatea și nici deșeurile provenite de la unitățile medicale. Problemele concrete care amenință mediul nu interesează cu adevărat pe nimeni. Practic, ecologismul a fost folosit pentru aruncat praful în ochi, în timp ce intenţiile reale sunt ascunse. Aşa se explică şi că unii dintre clujenii care fluturau lozinci ecologiste au devenit peste noapte politicieni, obţinând un loc călduţ în Parlamentul României. Şi mai interesant este că, de când şi-au preluat mandatul, aceşti parlamentari „ecologişti’’ au folosit în timpul delegaţiilor cel mai poluant mijloc de transport – avionul – şi nu trenul, considerat cel mai puţin poluant. Asta spune multe despre câţi luptă din convingere pentru „apărarea mediului’’ şi câţi o fac din interes.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie