Două case

În satul Bădăcin din judeţul Sălaj există casa în care s-a născut cel care avea să fie numit “Sfinxul de la Bădăcin”: Iuliu Maniu. Nu vreau să cred că mai există vreun român care nu ştie cine este Iuliu Maniu, dar aşa, pentru orice eventualitate, să reamintim că el este unul dintre cei mai importanţi făuritori al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. În SUA, ar fi fost unul dintre “părinţii naţiunii”.
În România, în timpul regimului comunist, a ajuns în închisoarea politică din Sighet, unde a şi murit, în 1953, locul unde a fost îngropat nefiind cunoscut nici astăzi. Nu avem un mausoleu al lui Iuliu Maniu, nu avem nici măcar un mormânt al său. Prin 2015, a început o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, campanie iniţiată şi coordonată de Parohia Greco-Catolică Bădăcin, prin parohul Cristian Borz. De atunci au trecut cam trei ani, în care s-au făcut mai multe apeluri către diversele conduceri politice ale României, inclusiv către Administrația Prezidențială, pentru sprijinirea refacerii casei lui Iuliu Maniu. Acum, deşi am ieşit din comunism şi trăim, vezi Doamne, în democraţie, instituţiile statului român nu s-au implicat absolut deloc în refacerea casei lui Maniu, însă sute de donatori români din țară sau din străinătate au contribuit la lucrările de reabilitare. Acum se lucrează la finisajele clădirii, iar anul viitor vor fi aduse în casă documente şi piese de mobilier care au aparţinut familiei Maniu, expuse în prezent în biserica greco-catolică din Bădăcin.
Acesta este un caz fericit.
În satul Hobiţa, din judeţul Gorj, nu mai există casa natală a lui Constantin Brâncuşi. Nu vreau să cred că mai există vreun român care nu ştie cine este Constantin Brâncuşi, dar aşa, pentru orice eventualitate, să reamintim că el este unul dintre cei mai importanţi sculptori ai secolului al XX-lea. Prin 1951, în plin avânt comunist, Academia Română a refuzat lucrările donate de Brâncuşi statului român. Acum, acestea se află în muzeul care îi este dedicat, în Paris. În Hobiţa există totuşi o casă memorială care îi poartă numele, dar care nu este casa în care s-a născut Brâncuși, ci a cetăţeanului Calistrat Blendea, din același sat. Casa originară, care a revenit după moartea sculptorului surorii acestuia, s-a dărâmat “de la sine” prin luna octombrie a acestui an, după o lungă tevatură, care a inclus o tentativă de recuperare făcută de sculptorul Florin Codre. În 2002, el a vrut să cumpere casa lui Brâncuşi, cu intenţia de a o strămuta la București, unde urma să fie restaurată, însă a fost împiedicat de autoritățile din comună și de cele județene. După prăbuşirea casei, deşi nu ne mai aflăm în comunism şi trăim, vezi Doamne, în democraţie, actualul ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale a declarat că nu s-a putut implica în recuperarea casei „din cauza lipsei de fonduri”.
Ne aflăm în Anul Centenarului.

Viorel DĂDULESCU

 

Articole din aceeasi categorie