Doar doi din opt

De la bun început trebuie remarcat că o remaniere a Guvernului Dăncilă se impunea fără doar și poate, deoarece, în ultimul timp, au apărut modificări importante pe scena politică, produse de percepția publică privind coaliția PSD + ALDE. Să amintim aici de eșecul înregistrat la europarlamentare, dar și scandalul generat de circul cu votul diasporei. Însă, în primul şi în primul rând, PSD a trebuit să se confrunte cu o lovitură și mai puternică: arestarea liderului Liviu Dragnea. Ca urmare, social democrații au fost nevoiți să convoace congres extraordinar pentru a-și alege un nou președinte, care să le conducă destinele într-o perioadă ce va fi marcată de alegeri prezidențiale, locale și parlamentare.

Acestea ar fi doar câteva elemente care țin de imaginea formațiunii social democrate și care au atras modificări la nivelul Guvernului PSD+ALDE.

Așadar, premierul Dăncilă a anunțat că s-a făcut evaluarea a opt miniştri, iar decizia privind remanierea se va lua în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD. Numai că, din cei opt miniștri evaluați, doar doi au fost schimbaţi: ministrul de Interne, Carmen Dan, care și-a înaintat demisia, și ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, căruia ALDE i-a retras sprijinul politic.

Întrebarea care se poate pune este de ce s-a ajuns la concluzia că doar doi miniştri sunt remaniabili, deşi, cel mai probabil, premierul ar fi dorit mai multe schimbări, pentru a schimba percepția publică asupra Executivului. Numai că, mai mult ca sigur, în cadrul Comitetului Executiv Naţional, noul lider PSD s-a lovit de opoziția şefilor de filiale, care stau în spatele celor pe care Dăncilă i-a vizat pentru remaniere.

Aşa s-a ajuns la Carmen Dan, deoarece ea a rămas fără nici un fel de susținere după arestarea lui Liviu Dragnea, cel care o promovase în funcţie. Pentru Dăncilă a fost foarte simplu să scape de cea considerată „omul lui Daddy”.

Cât îl privește pe Teodor Meleșcanu, decizia retragerii lui din Executiv a fost luată din rațiuni care țin de impunerea unui nou suflu în politica externă a României. Atât premierul, cât și cei din ALDE au înțeles că trebuie luate măsuri urgente la vârful MAE, după rezultatele deloc încântătoare ale României pe plan extern. Și aici trebuie amintită, mai întâi, înfrângerea suferită de țara noastră în cursa pentru poziția de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Apoi am avut parte de bâlbâielile diplomatice și ezitările în criza de peste Prut din prima parte a lunii iunie, când Parlamentul din Basarabia a votat-o pe Maia Sandu premier. Imaginea diplomaţiei române a fost umbrită şi de disputa privind mutarea ambasadei României din Israel, de la Tel Avis la Ierusalim. La toate acestea se adaugă şi slaba implicare a ţării noastre în negocierile pentru funcţiile din structurile europene, deşi mandatul României la preşedinţia Consiliului Uniunii putea constitui un atu în acest sens. Iar acestea ar fi doar câteva dintre cartonaşele roşii care au impus mazilirea lui Meleşcanu.

Acum, mai rămâne de văzut când va găsi premierul Dăncilă oportunităţi politice pentru o nouă remaniere, astfel încât să scoată din guvern şi alţi miniştri impuşi pe vremea când PSD-ul era condus de Liviu Dragnea.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie