De trei ori 0, apoi, 1, 5, 33, 47, 62… Vae victis!

La prima vedere par a fi numerele câştigătoare jucate pe un bilet Loto. Ar fi bine să fie aşa. Este cu totul şi cu totul altceva. Sunt mai multe şi toate la un loc reflectă România în clasamentele lumii la final de 2018 şi în aceste opt luni ale lui 2019, clasamente în marea lor majoritate deloc favorabile nouă. Ele exprimă realităţi triste, oglindiri ale prezentului naţional în statisticile mondiale, dovezi ale unor căderi libere. Summa summarum, sunt poziţii deloc onorante pentru o ţară cu pretenţii, aşa cum pozează politicienii noştri de câte ori au ocazia. Şi cum alegerea de stareţ se apropie, să vedeţi numai ce pline vor fi tarabele de promisiuni, una mai fantezistă decât alta.

Revin la cifre. România lipseşte cu desăvârşire din trei clasamente: lipseşte din topul celor mai mari 15 exportatori de vinuri, fiind depăşită până şi de Republica Moldova. Conduc Franţa, Italia şi Spania, potrivit datelor furnizate de American Association of Wine Economists. Lipseşte şi din clasamentul ţărilor organizatoare de evenimente sportive majore, cum sunt Campionate Mondiale, Europene, Jocuri Olimpice, Grand Prix-uri, toate vizând sporturi olimpice (de vară, de iarnă), potrivit clasamentului întocmit de Global Communications. România a organizat doar două astfel de evenimente, Europenele de gimnastică şi o grupă FIBA EuroBasket, ambele în 2017, ambele la Cluj-Napoca, în 2020 urmând să susţină o grupă a Europeanului de fotbal. Prea puţine în raport cu alte ţări, Ungaria organizând anual peste 15 evenimente sportive majore! Rămân la 0 pentru a semnala că România lipseşte şi din topul celor mai sănătoase ţări din lume, realizat de Healthiest Country Index, top în care au fost cuprinse 169 de ţări!!!

Mai deeparte… România este ultima în topul inovaţiei în Uniunea Europeană, clasament al Comisiei Europene; suntem pe locul 1 în topul sărăciei în U.E. potrivit datelor furnizate de Biroul de Statistică al U.E.;  suntem în primele zece în clasamentul celor mai primitoare zece state din lume potrivit celor de la Booking; suntem pe locul 4 în clasamentul celor mai corupte ţări din Uniunea Europeană! respectiv locul 61 în topul celor mai corupte ţări ale lumii (realizat de cei de la Transparency International, ianuarie 2019); suntem în topul european al consumatorilor de alcool, cu un consum de peste 12 litri de alcool, iunie 2019; capitolul fericire nu este nici el un punct forte, ocupând doar locul 48 în clasamentul mondial, raport realizat de ONU; locul 44 din 146 de state ale lumii în clasamentul “indicele de progres social 2018” realizat de Social Progress Imperative; doar pe locul 49 din 63 în clasamentul celor mai necompetitive economii ale lumii (Institutul pentru management şi Dezvoltare de la Lausanne); 33 în topul celor mai sigure ţări din lume (Global Finance, 2019); 47 ca libertate a presei (top alcătuit de Reporteri Fără Frontiere, 2019); 28 în clasamentul FIFA, respectiv 18 al celui de rugby… Şi abia locul 25 în clasamentul celor mai paşnice ţări din lume, în condiţiile în care anul trecut, iulie 2018, eram de…24!

Unde şi cum am putea îmbunătăţi, real, locurile pe care ne aflăm în prezent? Greu de spus, mai ales că suntem campioni şi la promisiuni neonorate, atât pe plan naţional, cât şi internaţional.

Schimbările trebuie să vină dinspre oameni, indiferent de statutul lor social. Că cei cu puteri decizionale sunt vizaţi în primul rând, este un alt discurs. Deocamdată, prin locurile ocupate în diferitele clasamente europene sau/şi mondiale, ne arătăm limitele, lipsurile, ne demonstrăm demagogia naţional-internaţională. Am ajuns să nu ne mai creadă nimeni. Suntem săraci, chiar şi cu duhul. Vae victis!

Demostene ȘOFRON

Articole din aceeasi categorie