Daea, ministrul fasole

Din când în când – ce-i drept, foarte rar – am câte un puseu de simpatie pentru un ministru or altul sau măcar pentru una dintre iniţiativele sale. Am constatat cu regret ca asta e un soi de boală pentru care nu am descoperit încă metode profilactice, dar care, pe de altă parte, se vindecă rapid şi de la sine: respectivul (respectiva) sau face o boroboaţă or debitează o tâmpenie ce anulează orice simptom al maladiei.
Ultimul pe listă este ministrul Agriculturii, Petre Daea. După ce domnia sa a debutat la conducerea ministerului cu o serie de cugetări pseudo-filosofice – gen “oaia este o statuie vie” ce a “unit generaţii” şi care “doar doreşte de a fi înţeleasă de toţi” -, a lasat o serie de programe în sprijinul fermierilor, cum ar fi cel cu tomatele or cel cu aceeaşi eternă oaie, programe care măcar nu au încurcat dacă nu au ajutat. La tentaţia de a-mi deveni simpatic au contribuit şi rezultatele bune din agricultură (nu luăm aici în calcul dacă dânsul a contribuit la ele au ba), dar şi lipsa unor critici consistente (pe principiul dacă nu te înjură nimeni, lucrurile merg bine). Pe parcurs am mai avut momente de stupefacţie – cum ar fi cel produs de cormoranii care pe la noi stau în piscine – dar, ce să-i faci?, probabil că boala era deja instalată. Iată însă că tratamentul nu a întârziat să apară.
Marţi, Daea a afirmat că preţurile la alimente sunt mai mici acum decât anul trecut. „Eu spun că preţurile pe care le văd astăzi în comparaţie cu preţurile de ieri şi cu cele de anul trecut sunt preţuri mai mici şi le urmăresc în fiecare zi. Urmăresc aceste situaţii pe care le avem în ţară, pe piaţă, la produsele agroalimentare. Preţurile sunt mai mici peste tot”, a clamat el. Că lucrurile nu stau defel aşa poate vedea oricine care trece printr-un magazin or prin piaţă, mai puţin ministrul Agriculturii. Este foarte posibil ca dânsul să nu “facă piaţa”, dar dacă urmăreşte “fenomenul” ar putea citi măcar ce spune Institutul Naţional de Statistică. Datele respectivului Institut arată că, faţă de decembrie 2018, preţurile la alimente au crescut cu 4,60%, aceasta fiind cea mai mare majorare a preţurilor la mărfuri (cu titlu de inventar să spunem că mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,27%, iar tarifele serviciilor s-au majorat cu 4,30%). Şi de scumpit s-au scumpit chiar toate alimentele, cu o excepţie. Preţul la pîine este mai mare cu 2,14%, la făină cu 3,15%, iar cartofii bat recordul cu o scumpire de 55,7%. Nici legumele şi conservele de legume nu sunt cu mult mai prejos (majorarea este de 23, 85%), în timp ce la fructe proaspete avansul preţurilor s-a oprit la 7,38%. Ceva mai temperate sunt scumpirile la carne de vită – cu 2,30%, carne de porc – cu 2,79%, carne de pasăre – cu 1,90%, preparate din carne (mezeluri, cum ar veni) – cu 1,46%, conserve din carne – cu 1,60%, peşte proaspăt – cu 1,50% sau conserve şi alte produse din peşte – 1,65%. Nici preferata domnului Daea nu a performat mult mai bine, căci brânza de oaie s-a scumpit cu 1,05%, în timp ce pentru produsul similar obţinut din lapte de vacă trebuie să plătim mai mult cu 1,41%, pentru laptele “de băut” – cu 1,27%, iar pentru unt – cu 1,95%. Ca să n-o lungim prea mult să mai adăugăm pe listă (care este mult mai lungă) zahărul şi băuturile alcoolice, care s-au scumpit cu 2,30%, respectiv 1,03%. Însă, aşa cum spuneam, există şi o excepţie. Consemnăm cu o satisfacţie legitimă şi plină de mândrie naţională că preţul la fasole a scăzut cu 0,92%.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie