Curiozităţi de primăvară

Mai am şi eu câteva curiozităţi pe lumea asta. În ultimul timp, una dintre ele este legată de europarlamentarele din primăvara asta. Orice aş face, nu pot să nu mă gândesc şi, pe cale de consecinţă cum ar spune juriştii, nu pot să nu mă întreb care vor fi rezultatele acestora. Oare câţi europarlementari de un fel şi câţi de alt fel vom trimite la Bruxelles? Şi cine îi va vota?
Cine va mai vota, spre exemplu, PNL-ul, după ce formaţiunea cu pricina a dormit ani buni în papuci, sigurele prezenţe publice fiind un soi de cotcodăceli ineficiente la adresa corupţiei care bântuie de ani buni prin ţară? Sau cine va alege un reprezentant al PMP-ului, după prestaţia din cele două mandate succesive ale fondatorului său, eternul hăhăitor Traian Băsescu? Îl va mai alege oare cineva pe Dacian Cioloş, după ce a făcut sau, mai bine zis, ce nu a făcut, câtă vreme a fost prim-ministru? Cine îi va prefera pe cei de la USR, campioni detaşati la proteste şi repetenţi calificaţi la soluţii? Va mai merge cineva pe mâna lui Victor Ponta, a cărui unică preocupare pare a fi cea de a-şi rade foşii colegi din PSD sau, în cel mai bun caz, de a-i înregimenta în Pro România?
Cât despre PSD, ce ar mai fi de spus? Strădaniile consecvente ale partidului cu pricina de a scăpa câţiva potentaţi de puşcărie vor cântări oare în votul popular? Şi dacă da, cum? Cele două OUG-uri – prima, cu numărul 13, care a scos zeci de mii de oameni în stradă, şi cea de-a doua, cu numărul 7, care a scos magistraţii pe scările tribunalelor – îi vor convinge oare pe alegători că ei trebuie să ne reprezinte? Recenta invenţie botezată “Secţia pentru anchetarea magistraţilor” care, la cîteva zile după constituire, a cerut de la DNA dosarul Teldrum, în care este implicat Liviu Dragnea, va avea oare darul de a influenţa pozitiv alegătorii? (Desigur, ar trebui să definim ce înseamnă pozitiv în acest caz.) Sau nesfârşitele bâlbâieli fiscale, aureolate de altă OUG, cea cu numărul 114, care va scumpi energia electrică pentru firme, şi, prin ricoşeu, mai toate cele pentru mai toată lumea va reprezenta un avantaj pentru social-democraţi?
Singurii ce nu au mari emoţii sunt, ca de obicei, cei de la UDMR, care se pot baza pe votanţii etnici. In rest, toţi ceilalţi par a se scălda într-o mare de iluzii, ce sunt susţinute nu atât de calităţile unui candidat sau ale altuia, ci de simplul fapt că există un număr de europarlamentari care trebuie aleşi, aşa că, până la urmă, “listele” vor fi completate într-un fel sau altul.
Dumnezeu cu mila!

Articole din aceeasi categorie